Wegetariańska lasagne ze szparagami

Składniki:

  • Opakowanie makaronu lasagne
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy 
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • Około 300 g zielonych szparagów
  • 2 kulki mozzarelli
  • 300 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól, pieprz
  • olej

Wykonanie:

Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Następnie dodać do niej soczewicę, marchewkę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażyć 5 minut. Następnie dodać passatę, wlać dodatkowo 1/2 szklanki wody doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż soczewica i marchewka zmięknie.

Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Szparagi umyć, przekroić wzdłuż na pół. Dno brytfanki wyłożyć płatami makaronu lasagne, wyłożyć warstwę pomidorową z soczewicą, następnie płaty makaronu, posmarować jogurtem, wyłożyć szparagi i startą mozzarellę. Powtórzyć czynności do skończenia składników. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekać około 30 minut.