Wegetariańskie burgery z hummusem, marynowaną marchewką, grillowaną cukinią i serem halloumi

Składniki:

Bułki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka 
  • 100 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 2 jajka
  • opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
  • sezam

Hummus:

  • około 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 3-4 łyżki pasty tahini
  • około 3-4 łyżki bardzo zimnej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • około 2 łyżki soku z cytryny/limonki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Marchewkę obrać, pokroić w cienkie paseczki. Ocet ryżowy, wodę i cukier wymieszać, zalać marynatą marchewkę odstawić. 

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, drożdże i wymieszać. Następnie wlać ciepłe mleko, jogurt w temperaturze pokojowej, wbić jajka i zarobić ciasto. Na koniec dodać oliwę, wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i sprężyste. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Następnie uformować z niego bułeczki, ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i znów odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Następnie wierzch posmarować żółtkiem i posypać sezamem. Piec w temp. 190C przez około 20 minut (na złoty kolor). 

Wszystkie składniki na hummus włożyć do kielicha blendera po czym zmiksować na gładką masę. 

Na patelni grillowej rozgrzać olej, zgrillować plasterki sera halloumi oraz plasterki doprawionej solą i pieprzem cukinii. Można także podgrzać na niej bułki. 

Złożyć burgery: bułkę posmarować hummusem, położyć odsączoną z marynaty marchewkę, zgrillowany ser halloumi oraz cukinię, przykryć drugą częścią bułki.