Wiosenna tarta ze szparagami, cukinią, serem pleśniowym, orzechami i pietruszkowym pesto

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego 
  • pęczek zielonych szparagów 
  • 1 nieduża cukinia
  • około 100 g sera pleśniowego typu blue
  • 400 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 2 jajka
  • około 2-3 łyżki orzechów włoskich
  • pęczek natki pietruszki
  • 2-3 łyżki orzechów piniowych (lub pestek słonecznika)
  • około 1/3 szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Natkę pietruszki, orzechy pinii, oliwę, czosnek, sól i pieprz zmiksować blenderem na pesto. 

Jogurt wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem.

Szparagi ugotować na parze, następnie przekroić je na połówki. Cukinię pociąć na cienkie plasterki. 

Ciasto francuskie wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować jogurtem. Ułożyć szparagi, cukinię i pokruszyć ser pleśniowy. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C i zapiekać około 15-20 minut. Podawać na ciepło z pietruszkowym pesto.