Wiosenna zupa z zielonego groszku z makaronem z cukinii

Składniki:

  • 500 g zielonego groszku (mrożonego) 
  • 700 ml bulionu 
  • 200 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma + kilka łyżek do dekoracji
  • 3 ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • sezam
  • olej
  • sól, pieprz, sok z limonki 

Wykonanie:

Cukinię myjemy, za pomocą obieraczki julienne wycinamy z niej cieniutkie paski. Włóknistą część miąższu zostawiamy. 

W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy groszek, oraz pozostałości miąższu z cukinii, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy przez około 3-4 minuty. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw (około 20-30 minut). Po tym czasie wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę, ponownie wstawiamy na ogień, dolewamy jogurt, doprawiamy solą i pieprzem oraz opcjonalnie sokiem z limonki. Zagotowujemy i wyłączamy palnik. 

Na rozgrzanej, suchej patelni najpierw prażymy ziarna sezamu. Następnie na suchej patelni blanszujemy “makaron” z cukinii (przez około 3 minuty). 

Zupę wykładamy do miseczek, wykładamy makaron z cukinii, posypujemy sezamem i opcjonalnie dekorujemy kleksem z jogurtu.