Wytrawne gofry z pastą z awokado, szparagami, szynką parmeńską, jajkiem poche i sosem holenderskim

Składniki:

Na gofry:

Dodatki:

  • 1 awokado
  • pęczek zielonych szparagów
  • szynka parmeńska
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Wszystkie składniki na gofry umieścić w misce, zmiksować mikserem do połączenia składników. Odstawić na 10 minut. 

Szparagi ugotować na parze.

Awokado obrać, miąższ rozgnieść widelcem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Przygotować sos holenderski. Masło rozpuścić. Żółtka umieścić w miseczce na parze, ubijać z solą, pieprzem i 1 łyżką soku z cytryny. Stopniowo dolewać rozpuszczone masło. Ubijać do powstania gładkiego, dość gęstego sosu.

Ugotować jajka poche. W garnuszku zagotować wodę wraz z 2 łyżkami soku z cytryny. Gdy zacznie wrzeć, zmieszać ją łyżką tak, aby powstał wir, wówczas wbić jajko i gotować około 3-4 minuty. Tak samo postąpić z drugim jajkiem. 

Z ciasta upiec gofry, posmarować je pastą z awokado, ułożyć plasterek szynki parmeńskiej, szparagi oraz ugotowane jajko. Całość polać sosem.