Z czym łączyć jogurt naturalny?

Jogurt naturalny to powszechnie dostępny i stosowany przez wielu produkt. Ma on wysoką wartość odżywczą, dzięki czemu uwzględniają go liczne przepisy na zdrowe koktajle owocowe. Może być również składnikiem śniadań (jako dodatek do płatków) i obiadów (głównie w sosach).

Według historyków jogurt naturalny znany jest ludzkości od 7 tysięcy lat i już w starożytności doceniany był za prozdrowotne właściwości. Jest to fermentowany produkt mleczny, który wyróżnia się wyjątkowym składem oraz konsystencją i doskonale sprawdza się w kuchni.

Jogurt naturalny – skład, właściwości, zastosowanie

Jogurt naturalny to źródło wysokowartościowego białka, witamin i składników mineralnych, szczególnie wapnia. Na uwagę zasługują również znajdujące się w jogurcie bakterie Lactobacillus i niska kaloryczność produktu. Przykładowo Jogurt naturalny Gęsty Bakoma ma 49 kcal na 100 g.

Jogurt naturalny polecany jest osobom mającym problemy z trawieniem laktozy i wzdęciami. Dzięki właściwościom probiotycznym ma pozytywny wpływ na odporność i florę bakteryjną jelit. Dlatego powinno się go spożywać w trakcie kuracji antybiotykowej. Zapobiega on również osteoporozie i zalecany jest osobom walczącym z nadwagą.

Duża zaletą tego produktu jest smak. Można połączyć jogurt naturalny z owocami, tworząc w ten sposób zdrowe desery i koktajle. Sprawdza się też jako dodatek do dań głównych.

Jogurt naturalny – pomysł na śniadanie

Jogurt naturalny to sposób na szybkie, zdrowe i smaczne śniadanie. Można go dodać do płatków śniadaniowych, sprawiając, że poranny posiłek będzie sycący i pożywny. Z jogurtu naturalnego mogą skorzystać również osoby, które na śniadanie wolą zjeść kaszę jaglaną. Po ugotowaniu i ostudzeniu kaszy (100 g) należy ją zblendować z jogurtem (100 g) i podawać z daktylami lub płatkami kokosowymi. Świetnie smakuje również serwowany z płatkami owsianymi, orzechami i pokrojonymi świeżymi owocami, np. truskawkami czy brzoskwiniami.

Jogurt naturalny z owocami Wśród osób stawiających na zdrowe przekąski i desery dużą popularnością cieszą się koktajle owocowe, do przygotowania których niezbędne są jedynie gęsty jogurt naturalny, owoce oraz blender.

Koktajle z owoców i jogurtu to gwarancja smacznej przekąski bez konieczności spędzenia długich godzin w kuchni. Można je przygotowywać zarówno latem (z sezonowych owoców), jak i zimą. Gdy za oknem pada śnieg, nadadzą się owoce mrożone lub takie, które trafiają do nas z krajów o cieplejszym klimacie. Przepisy na koktajle owocowe można znaleźć między innymi na naszej stronie (http://www.kuchniajogurtowa.pl/koktajle.html) oraz modyfikować je według własnego smaku. Nic prostszego! Szybki i pyszny koktajl uzyskamy, blendując ze sobą gęsty jogurt naturalny (300 ml), obrane kiwi, jabłko, mandarynkę, banana i łyżeczkę miodu.

Jogurt naturalny znakomicie komponuje się także z owocowymi galaretkami. Ponadto zmieszany z miodem i prawdziwą wanilią może stanowić nietuzinkową polewę do naleśników. Dobrym pomysłem na deser jest również połączenie jogurtu z kakao, miodem i wiórkami kokosowymi.

Jogurt naturalny do zupy i sosów

Jogurtu naturalnego można używać do zabielania zup. Za wykorzystaniem go w tej roli przemawiają niska kaloryczności, konsystencja i neutralny smak, który doskonale komponuje się z różnego rodzaju zupami (zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi). Pamiętać jednak należy, że dodając jogurt naturalny gęsty do zupy, trzeba to zrobić po jej ugotowaniu (zagotowany jogurt może się zwarzyć).

Jogurt naturalny może też posłużyć jako baza do aromatycznego sosu z dodatkiem orzechów włoskich, sera rokpol, białego pieprzu, soli i soku z cytryny.

Jogurt naturalny gęsty to produkt o szerokim zastosowaniu, który warto mieć w lodówce. Przyda się każdemu, kto lubi zdrowe koktajle owocowe z blendera i dietetyczne dodatki do zup.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com