Zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem pod ciastem filo

Składniki:

  • około 400 g piersi z kurczaka
  • około 300-400 g szpinaku świeżego
  • około 300 g brokuła
  • około 100 g sera typu Parmezan/Pecorino
  • opakowanie ciasta filo
  • 300 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej

Wykonanie:

Brokuła ugotować na parze.

Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka.

Na patelni zeszklić cebulę, dodać kurczaka, smażyć przez około 7-10 minut, na złoty kolor. Następnie dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć około 2 minuty. Następnie dodać brokuła, wlać jogurt i całość doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać starty ser, wymieszać. Przełożyć całość do brytfanki, na wierzch wyłożyć ciasto filo, posmarować je olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec około 20 minut, na złoty kolor.