Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 400 ml Jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • około 200 g sera żółtego np. cheddar
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek majeranku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, płuczemy, a następnie kroimy w bardzo cienkie plasterki.

Brytfankę smarujemy oliwą. Wykładamy warstwę ziemniaków w plasterkach, posypujemy je solą i niewielką ilością tartego sera. Wykładamy w ten sposób kilka warstw. Jogurt mieszamy z pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz listkami majeranku. Wylewamy do brytfanki z ziemniakami. Wierzch posypujemy tartym serem, całość przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 60-70 minut.

Podajemy na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionej mieszanki sałat.