Zielona sałatka z groszkiem, fetą, falafelem i sosem jogurtowo-limonkowym

Składniki:

  • około 150 g ugotowanej ciecierzycy
  • około 150 g bobu (zamiast bobu, można użyć np. zielonego groszku, albo użyć samej ciecierzycy w podwojonej ilości)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • nieduży pęczek natki pietruszki
  • około 1 szklanka kaszki kukurydzianej lub bułki tartej
  • ulubiony mix sałat
  • około 80 g sera typu feta
  • około 100 g zielonego, ugotowanego groszku
  • 1/3 szklanki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 1 limonka
  • sól, pieprz
  • około 2-3 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:

Cebulę kroimy na ćwiartki, wrzucamy do miski, wsypujemy ciecierzycę i bób, dodajemy natkę pietruszki,  doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Następnie formujemy z niej kotleciki (jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy do niej trochę kaszki kukurydzianej/bułki tartej). Uformowane kotleciki obtaczamy w kaszce kukurydzianej/bułce tartej, a następnie smażymy na patelni na złoty kolor.

Jogurt mieszamy z sokiem z limonki, solą i pieprzem.

Mix sałat wykładamy do miski. Posypujemy groszkiem, układamy falafele, polewamy sosem jogurtowym i posypujemy pokruszonym serem feta.