Słodkie orzeźwienie bez wyrzeczeń - lody jogurtowe

02 Feb 2021

Słodkie orzeźwienie bez wyrzeczeń - lody jogurtowe

Herbatniki pokruszyć, dodać przyprawę piernikową i roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć masą dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, docisnąć i wstawić do lodówki na około 30 minut.

100 ml wody zagotować wraz z cukrem pudrem, wsypać żurawinę, gotować około 5 minut. Gorącą żurawinę zblendować na gładką masę.

Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Jogurt wymieszać ze zmiksowaną żurawiną, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać. Wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na spód z ciasteczek, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (na około 2 godziny). Wierzch udekorować żurawiną i strużkami białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej.

Przygotowanie

Herbatniki pokruszyć, dodać przyprawę piernikową i roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć masą dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, docisnąć i wstawić do lodówki na około 30 minut. 

100 ml wody zagotować wraz z cukrem pudrem, wsypać żurawinę, gotować około 5 minut. Gorącą żurawinę zblendować na gładką masę. 

Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Jogurt wymieszać ze zmiksowaną żurawiną, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać. Wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na spód z ciasteczek, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (na około 2 godziny). Wierzch udekorować żurawiną i strużkami białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej.

Podobne artykuły