Banh mi z wieprzowiną, warzywami i dipem czosnkowym
Składniki
-
Łopatka wieprzowa bez kościOkoło 400g
-
Marynata
-
Ketchup2 łyżki
-
Sos sojowy3 łyżki
-
Musztarda sarepska2 łyżki
-
Miód2 łyżeczki
-
Papryka w proszku słodka1 łyżka
-
Papryka w proszku ostra1 łyżka
-
Bazylia
-
Oregano
-
Posiekana drobno papryczka chilli1szt.
-
Długa bagietka1szt.
-
Marchewki2szt.
-
Czerwona kapusta1/4 główki
-
Rukola
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma1/2 szklanki
-
Czosnek3 ząbki
-
Sól
-
Pieprz
-
Olej2 łyżki
Przygotowanie
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Nacieramy nią mięso, przykrywamy folią i odstawiamy do zamarynowania na około 2 godziny. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy cały kawałek mięsa i obsmażamy je z każdej strony na dużym ogniu, po około 1-2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy mięso do brytfanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100C i pieczemy pod przykryciem około 5-6 godzin. Po tym czasie mięso powinno z łatwością dać się podzielić wzdłuż włókien widelcem.
Bułki przekrawamy na pół, podgrzewamy w piekarniku.
Jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem.
Czerwoną kapustę cienko szatkujemy, a marchewkę tniemy na cienkie paseczki.
Do podgrzanych bułek wkładamy rukolę, marchewkę, kapustę, upieczone mięso i polewamy dipem czosnkowym. Wierzch można dodatkowo udekorować plasterkami chilli.