Banh mi z wieprzowiną, warzywami i dipem czosnkowym

średni
20 składników
1,5 godz
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • Łopatka wieprzowa bez kości
    Około 400g
  • Marynata
  • Ketchup
    2 łyżki
  • Sos sojowy
    3 łyżki
  • Musztarda sarepska
    2  łyżki
  • Miód
    2 łyżeczki
  • Papryka w proszku słodka
    1 łyżka
  • Papryka w proszku ostra
    1 łyżka
  • Bazylia
  • Oregano
  • Posiekana drobno papryczka chilli
    1szt.
  • Długa bagietka
    1szt.
  • Marchewki
    2szt.
  • Czerwona kapusta
    1/4 główki
  • Rukola
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    1/2 szklanki
  • Czosnek
    3 ząbki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
    2 łyżki

Przygotowanie

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Nacieramy nią mięso, przykrywamy folią i odstawiamy do zamarynowania na około 2 godziny. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy cały kawałek mięsa i obsmażamy je z każdej strony na dużym ogniu, po około 1-2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy mięso do brytfanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100C i pieczemy pod przykryciem około 5-6 godzin. Po tym czasie mięso powinno z łatwością dać się podzielić wzdłuż włókien widelcem.

Bułki przekrawamy na pół, podgrzewamy w piekarniku.

Jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem.

Czerwoną kapustę cienko szatkujemy, a marchewkę tniemy na cienkie paseczki.

Do podgrzanych bułek wkładamy rukolę, marchewkę, kapustę, upieczone mięso i polewamy dipem czosnkowym. Wierzch można dodatkowo udekorować plasterkami chilli.

Banh mi z wieprzowiną, warzywami i dipem czosnkowym

Podobne przepisy