Burgery rybne podane z mizerią na jogurcie i zapiekanymi batatami/ ziemniaczkami

średni
14 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
1
drukuj

Składniki

ilość porcji: 4
  • Burgery rybne
    łosoś
    600g
  • musztarda sarepska
    2 łyżeczki
  • cebula czerwona
    2 szt
  • jajka
    2 szt
  • natka pietruszki lub kolendry
    pęczek
  • mąka żytnia lub pszenna typ 2000
    4 łyżki
  • Mizeria
    jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    300g
  • ogórek zielony
    400g
  • koperek
    pęczek
  • ocet
    2 łyżeczki
  • pieprz czarny niemielony
  • Pozostałe składniki
    ziemniaki/bataty
    800g
  • olej rzepakowy
    20g
  • zioła suszone: bazylia, oregano, tymianek

Przygotowanie

Ziemniaki/ bataty zapiekane:
Ziemniaki/ bataty opcjonalnie obrać (jeśli są młode, skórka może pozostać, ale trzeba ją dokładnie wyszorować i warzywa osuszyć). Następnie pociąć na łódeczki (każde warzywo na ok. 8 części).
Wysmarować olejem i ziołami. Zapiekać ok. 30min. w temp. 200 stropni.

Burgery rybne:

Łososia odfiletować (jeśli jest taka potrzeba), następnie umieścić w blenderze. Dodać jajko, cebulę, natkę pietruszki – całość zblendować. Na koniec dodać musztardę oraz mąkę (jeśli konsystencja jest niezbyt zwarta, dodać jeszcze odrobinę mąki). Z powstałej masy uformować kotleciki. Smażyć na patelni beztłuszczowej aż do rumianego koloru.

Mizeria:

Ogórki obrać i pociąć w dość cienkie plastry. Następnie połączyć z jogurtem, octem i pieprzem świeżo zmielonym. Całość wymieszać. Podać na wierzchu posypane koprem.

Orientacyjne wartości odżywcze

  • Energia
    2721 kcal
  • Węglowodany
    200,9 g
  • Białko
    176,5 g
  • Tłuszcze
    125,0 g
Burgery rybne podane z mizerią na jogurcie i zapiekanymi batatami/ ziemniaczkami
Burgery rybne podane z mizerią na jogurcie i zapiekanymi batatami/ ziemniaczkami

Podobne przepisy