Burgery rybne podane z mizerią na jogurcie i zapiekanymi batatami/ ziemniaczkami
Składniki
-
Burgery rybnełosoś600g
-
musztarda sarepska2 łyżeczki
-
cebula czerwona2 szt
-
jajka2 szt
-
natka pietruszki lub kolendrypęczek
-
mąka żytnia lub pszenna typ 20004 łyżki
-
Mizeriajogurt Naturalny Gęsty Bakoma300g
-
ogórek zielony400g
-
koperekpęczek
-
ocet2 łyżeczki
-
pieprz czarny niemielony
-
Pozostałe składnikiziemniaki/bataty800g
-
olej rzepakowy20g
-
zioła suszone: bazylia, oregano, tymianek
Przygotowanie
Ziemniaki/ bataty zapiekane:
Ziemniaki/ bataty opcjonalnie obrać (jeśli są młode, skórka może pozostać, ale trzeba ją dokładnie wyszorować i warzywa osuszyć). Następnie pociąć na łódeczki (każde warzywo na ok. 8 części).
Wysmarować olejem i ziołami. Zapiekać ok. 30min. w temp. 200 stropni.
Burgery rybne:
Łososia odfiletować (jeśli jest taka potrzeba), następnie umieścić w blenderze. Dodać jajko, cebulę, natkę pietruszki – całość zblendować. Na koniec dodać musztardę oraz mąkę (jeśli konsystencja jest niezbyt zwarta, dodać jeszcze odrobinę mąki). Z powstałej masy uformować kotleciki. Smażyć na patelni beztłuszczowej aż do rumianego koloru.
Mizeria:
Ogórki obrać i pociąć w dość cienkie plastry. Następnie połączyć z jogurtem, octem i pieprzem świeżo zmielonym. Całość wymieszać. Podać na wierzchu posypane koprem.
Orientacyjne wartości odżywcze
-
Energia2721 kcal
-
Węglowodany200,9 g
-
Białko176,5 g
-
Tłuszcze125,0 g