Czekoladowe sufleciki z waniliowym sosem jogurtowym i karmelizowaną pomarańczą
Składniki
-
Mąka pszenna1/4 szklanki
-
Kakao1 łyżka
-
Cukier3 łyżki
-
Czekolada deserowa (+około 6 małych kostek)120 g
-
Masło8 dag
-
Jaja2
-
Żółtko1
-
Szczypta soli
-
Pmarańcze2szt.
-
Masło1 łyżka
-
Brązowy cukier2 łyżeczki
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma200 ml
-
Pasty waniliowaPół łyżeczki
Przygotowanie
Masło łączymy z solą i połamaną czekoladą i topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka oraz żółtko ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Przesiewamy do niej mąkę wymieszaną z kakao i cały czas miksując wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem. Kiedy składniki się połączą, ciasto przelewamy do wysmarowanych masłem kokilek. W środek każdej wkładamy jedną kostkę czekolady. Wstawiamy do nagrzanego do 175C piekarnika i pieczemy około 15min.
Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier brązowy, a następnie kawałki pomarańczy. Smażymy na dużym ogniu aż owoce się skarmelizują. Jogurt mieszamy z pastą waniliową. Upieczone sufleciki polewamy jogurtem, na wierzchu kładziemy cząstki pomarańczy. Podajemy na ciepło.