Czekoladowe sufleciki z waniliowym sosem jogurtowym i karmelizowaną pomarańczą

łatwy
13 składników
45 min
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

ilość porcji: -
  • Mąka pszenna
    1/4 szklanki
  • Kakao
    1 łyżka
  • Cukier
    3 łyżki
  • Czekolada deserowa (+około 6 małych kostek)
    120 g
  • Masło
    8 dag
  • Jaja
    2
  • Żółtko
    1
  • Szczypta soli
  • Pmarańcze
    2szt.
  • Masło
    1 łyżka
  • Brązowy cukier
    2 łyżeczki
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    200 ml
  • Pasty waniliowa
    Pół łyżeczki

Przygotowanie

Masło łączymy z solą i połamaną czekoladą i topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka oraz żółtko ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Przesiewamy do niej mąkę wymieszaną z kakao i cały czas miksując wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem. Kiedy składniki się połączą, ciasto przelewamy do wysmarowanych masłem kokilek. W środek każdej wkładamy jedną kostkę czekolady. Wstawiamy do nagrzanego do 175C piekarnika i pieczemy około 15min.

Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier brązowy, a następnie kawałki pomarańczy. Smażymy na dużym ogniu aż owoce się skarmelizują. Jogurt mieszamy z pastą waniliową. Upieczone sufleciki polewamy jogurtem, na wierzchu kładziemy cząstki pomarańczy. Podajemy na ciepło.

Czekoladowe sufleciki z waniliowym sosem jogurtowym i karmelizowaną pomarańczą