Deser jogurtowy z rabarbarem i truskawkami

średni
11 składników
45 min
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • Warstwa owsiana
    płatki owsiane
    200 g
  • wody
    80 ml
  • cukier lub ksylitol
    3 łyżki
  • masło
    100 g
  • Warstwa jogurtowo-truskawkowa
    truskawki
    300 g
  • jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    600 m
  • cukier puder
    100 g
  • żelatyna
    30 g w 60 ml gorącej wody
  • Warstwa z rabarbarem
    rabarbar
    około 200 g
  • cukier trzcinowy
    2-3 łyżki
  • masło
    1 łyżka

Przygotowanie

Cukier z wodą zagotować do rozpuszczenia cukru. W garnuszku rozpuścić masło, wsypać płatki i cały czas mieszając podsmażyć około 2 minuty. Następnie dodać cukier z wodą, podsmażyć jeszcze 1 minutę, cały czas mieszając. Masę przełożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 190C przez około 15 minut, co kilka minut mieszając płatki łyżką (powinny nabrać złotego koloru). Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Truskawki, jogurt oraz cukier puder zmiksować blenderem. Dodać rozpuszczona żelatynę, wymieszać. Odstawić do momentu, aż masa zacznie tężeć.

Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać pokrojony rabarbar oraz cukier, całość podsmażyć na dość dużym ogniu przez około 5 minut (aby rabarbar zmiękł, ale się nie rozpadł). Ostudzić.

Na dno pucharków wsypać upieczone i ostudzone płatki owsiane, następnie wlać tężejącą masę jogurtową, schłodzić do całkowitego stężenia. Na wierzchu ułożyć skarmelizowany rabarbar (rabarbar najlepiej położyć bezpośrednio przed podaniem deseru, ponieważ podczas chłodzenia w lodówce w takiej formie staje się on mniej atrakcyjny wizualnie).

Orientacyjne wartości odżywcze

  • Energia
    3314 kcal
  • Węglowodany
    433,5 g
  • Białko
    53,3 g
  • Tłuszcze
    144,3 g
Deser jogurtowy z rabarbarem i truskawkami

Podobne przepisy