Deser jogurtowy z rabarbarem i truskawkami
Składniki
-
Warstwa owsianapłatki owsiane200 g
-
wody80 ml
-
cukier lub ksylitol3 łyżki
-
masło100 g
-
Warstwa jogurtowo-truskawkowatruskawki300 g
-
jogurt Naturalny Gęsty Bakoma600 m
-
cukier puder100 g
-
żelatyna30 g w 60 ml gorącej wody
-
Warstwa z rabarbaremrabarbarokoło 200 g
-
cukier trzcinowy2-3 łyżki
-
masło1 łyżka
Przygotowanie
Cukier z wodą zagotować do rozpuszczenia cukru. W garnuszku rozpuścić masło, wsypać płatki i cały czas mieszając podsmażyć około 2 minuty. Następnie dodać cukier z wodą, podsmażyć jeszcze 1 minutę, cały czas mieszając. Masę przełożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 190C przez około 15 minut, co kilka minut mieszając płatki łyżką (powinny nabrać złotego koloru). Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Truskawki, jogurt oraz cukier puder zmiksować blenderem. Dodać rozpuszczona żelatynę, wymieszać. Odstawić do momentu, aż masa zacznie tężeć.
Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać pokrojony rabarbar oraz cukier, całość podsmażyć na dość dużym ogniu przez około 5 minut (aby rabarbar zmiękł, ale się nie rozpadł). Ostudzić.
Na dno pucharków wsypać upieczone i ostudzone płatki owsiane, następnie wlać tężejącą masę jogurtową, schłodzić do całkowitego stężenia. Na wierzchu ułożyć skarmelizowany rabarbar (rabarbar najlepiej położyć bezpośrednio przed podaniem deseru, ponieważ podczas chłodzenia w lodówce w takiej formie staje się on mniej atrakcyjny wizualnie).
Orientacyjne wartości odżywcze
-
Energia3314 kcal
-
Węglowodany433,5 g
-
Białko53,3 g
-
Tłuszcze144,3 g