Drożdżowe bułeczki z czekoladą i z malinami

średni
11 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
1
drukuj

Składniki

  • mąka pszenna
    500 g
  • mleko
    250 ml
  • masło
    50 g
  • drożdże instant
    7 g
  • jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    3 łyżki
  • cukier
    2 łyżki
  • jajko
    1 szt
  • masło orzechowe
    około 200 g
  • czekolada deserowa
    100 g
  • maliny
  • żółtko
    1 szt + 2 łyżki mleka

Przygotowanie

Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, wymieszać. Następnie dodać cukier, jajko, jogurt, ciepłe mleko i wyrobić ciasto. Po kilku minutach wyrabiania dolać rozpuszczone masło, ponownie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Następnie podzielić ciasto na dwie części. Każdą rozwałkować na cienki placek, posmarować masłem orzechowym, posypać posiekaną czekoladą, zwinąć w rulon. Następnie rulon przeciąć wzdłuż na pół, a każdą połówkę podzielić na trzy części. Z powstałych kawałków ciasta zwinąć bułeczki. Powciskać w nie maliny, wierzch posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec około 25 minut (na złoty kolor).

Drożdżowe bułeczki z czekoladą i z malinami

Podobne przepisy