Drożdżowe bułeczki z czekoladą i z malinami
Składniki
-
mąka pszenna500 g
-
mleko250 ml
-
masło50 g
-
drożdże instant7 g
-
jogurt Naturalny Gęsty Bakoma3 łyżki
-
cukier2 łyżki
-
jajko1 szt
-
masło orzechoweokoło 200 g
-
czekolada deserowa100 g
-
maliny
-
żółtko1 szt + 2 łyżki mleka
Przygotowanie
Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, wymieszać. Następnie dodać cukier, jajko, jogurt, ciepłe mleko i wyrobić ciasto. Po kilku minutach wyrabiania dolać rozpuszczone masło, ponownie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Następnie podzielić ciasto na dwie części. Każdą rozwałkować na cienki placek, posmarować masłem orzechowym, posypać posiekaną czekoladą, zwinąć w rulon. Następnie rulon przeciąć wzdłuż na pół, a każdą połówkę podzielić na trzy części. Z powstałych kawałków ciasta zwinąć bułeczki. Powciskać w nie maliny, wierzch posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec około 25 minut (na złoty kolor).