Grissini z sezamem i z dodatkami

średni
11 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • Mąka pszenna chlebowa (typ 750)
    500 g
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    4 łyżki
  • Ciepła woda
    Około 200 ml
  • Drożdże
    4 dag
  • Oliwa
    2 łyżki
  • Sól
    1 łyżeczka
  • Cukier
    1/2 łyżeczki
  • Żółtko
    1
  • Mleko
    1 łyżka
  • Sezam
    Około 1/3 szklanki
  • Do podania
    Ulubione sery, szynka parmeńska, oliwki itp.

Przygotowanie

W połowie ciepłej wody rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, sól, cukier, oliwę, wodę z drożdżami, a następnie tyle pozostałej ciepłej wody, aby zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencję typowo drożdżowego ciasta). Wyrabiamy je kilka minut, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Z wyrośniętego ciasta formujemy wałeczki, które smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy je sezamem. Pieczemy w temp. 200C przez około 20 minut (na złoty kolor). Podajemy z dodatkami.

Grissini z sezamem i z dodatkami

Podobne przepisy