Hot dogi z kurkami, szpinakiem, parmezanem i sosem jogurtowym
Składniki
ilość porcji: 4
-
bułki do hot-dogów4 szt
-
kiełbaski/parówki4 szt
-
kurki200 g
-
szpinak300 g
-
jogurt Naturalny Gęsty Bakoma150 ml
-
parmezan
-
cebula1 szt
-
czosnek3 ząbki
-
rozmaryngałązka
-
oliwyłyżka
-
sól, pieprz
Przygotowanie
Jogurt wymieszać z przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku, doprawić pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i jeden ząbek czosnku, zeszklić. Następnie dodać umyte pieczarki, podsmażyć 5 minut. Dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć kolejne 2-3 minuty.
Bułki do hot-dogów podpiec w piekarniku lub podgrzać na patelni.
Kiełbaski/parówki ugotować.
Do podgrzanych bułek włożyć kiełbaskę, wyłożyć porcję kurek ze szpinakiem, posypać kawałkami parmezanu i polać dipem czosnkowym.