Jogurtowe ciasto czekoladowe z gruszkami
Składniki
-
Masa jogurtowamasło100 g + 50 g (karmel)
-
czekoladowa gorzka150 g
-
mąka pszenna250 g
-
jogurt Naturalny Gęsty Bakoma1/2 szklanki
-
cukier150 g
-
jajka2 duże
-
proszek do pieczenia1 1/2 łyżeczki
-
kakao2 łyżki
-
Krem jogurtowyjogurt Naturalny Gęsty Bakoma300 g
-
serek mascarpone200 g
-
cukier puder3 czubate łyżki
-
żelatyna1 łyżka w 40 ml gorącej wody
-
Karmelbiały cukier100 g
-
śmietanka 30 %80 ml
-
sólopcjonalnie
-
Dodatkowomałe gruszki3-4 szt
-
cynamon w proszku1 łyżeczka
-
anyż2 gwiazdki
-
cukier trzcinowy1/3 szklanki
-
woda700 ml
-
orzechy laskowe
Przygotowanie
Składniki na ciasto powinny mieć tę samą, pokojową temperaturę. Czekoladę i masło rozpuścić, a następnie ostudzić. Jajka ubić z cukrem mikserem przez około 7-10 minut.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodać do niej stopniowo czekoladę, jajka i jogurt. Całość wymieszać do połączenia składników. Przełożyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 50 minut temp. 170C (do suchego patyczka). Ostudzić.
Do garnka wsypać cukier przeznaczony na karmel. Rozsypać równo na dnie naczynia. Podgrzewać na wolnym ogniu aż cały cukier się rozpuści. Nie mieszać, a jedynie potrząsać garnkiem. Gdy cały cukier się rozpuści dodać pokrojone w kawałki masło i energicznie wymieszać całość. Zdjąć z ognia, wlać cienką strużką śmietankę, cały czas mieszając. Można doprawić szczyptą soli. Odstawić do ostygnięcia.
Gruszki obrać. W garnuszku zagotować wodę z cukrem, anyżem i cynamonem, włożyć gruszki i gotować około 15-20 minut (w zależności od stopnia dojrzałości gruszek – powinny zmięknąć). Wyjąć, ostudzić.
Jogurt wymieszać z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną, wstawić do lodówki na około 30 minut, aż masa zacznie tężeć.
Na ostudzone ciasto czekoladowe wyłożyć tężejącą masę jogurtową, rozprowadzić. Ułożyć gruszki, polać karmelem, posypać posiekanymi orzechami laskowymi.