Jogurtowe panna cotty ze słonym karmelem
Składniki
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma800ml
-
Cukier biały300g
-
Masło100g
-
Śmietana 30 lub 36%150 ml
-
Żelatyna + 3 łyżki gorącej wody1 opakowanie
-
Sól morska
Przygotowanie
Na patelnię wsypujemy cukier, podgrzewamy aż zacznie się rozpuszczać. Pozwalamy mu się całkowicie rozpuścić, poruszając od czasu do czasu patelnią (nie mieszamy go łyżką!). Gdy całkowicie się rozpuści dodajemy do niego pokrojone w kostkę masło i energicznie mieszamy całość rózgą. Zestawiamy z ognia i stopniowo wlewamy śmietankę, cały czas mieszając masę. Następnie dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy na kilka chwil.
Około 3-4 łyżki karmelu odkładamy, pozostały łączymy z jogurtem naturalnym, mieszamy (można zmiksować mikserem, aby masa była bardziej aksamitna).
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, następnie wlewamy do niej 2-3 łyżki jogurtu z karmelem, mieszamy, po czym wszystko wlewamy do masy jogurtowo-karmelowej. Całość mieszamy, po czym przelewamy do silikonowych foremek (lub małych kokilek). Wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny, aby panna cotty stężały. Gdy stężeją, wyjmujemy je z foremek (najpierw na kilka chwil wkładamy foremkę do gorącej wody). Tuż przed podaniem polewamy je dodatkowo karmelem i posypujemy płatkami soli.