Jogurtowe placuszki z borówkami
Składniki
-
jogurt Naturalny Gęsty Bakoma2 szklanki + do dekoracji
-
mąka pszenna2 szklanki
-
jajka2 szt
-
borówki200 g + do dekoracji
-
ksylitol lub cukier2 łyżki
-
soda oczyszczona1 łyżeczka
-
miód
-
olej do smażenia
Przygotowanie
Jogurt wlać do miski, dodać jajka, wymieszać trzepaczką. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę, cukier/ksylitol i sodę, wymieszać trzepaczką do połączenia składników. Następnie dodać borówki, wymieszać delikatnie łyżką. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażyć placuszki, z dwóch stron, na złoty kolor. Zdjąć z patelni, ułożyć na talerzu, dodać jogurt, posypać borówkami i polać miodem.
Orientacyjne wartości odżywcze
-
Energia3314 kcal
-
Węglowodany433,5 g
-
Białko53,3 g
-
Tłuszcze144,3 g