Jogurtowe placuszki z borówkami

łatwy
8 składników
30 min
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    2 szklanki + do dekoracji
  • mąka pszenna
    2 szklanki
  • jajka
    2 szt
  • borówki
    200 g + do dekoracji
  • ksylitol lub cukier
    2 łyżki
  • soda oczyszczona
    1 łyżeczka
  • miód
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Jogurt wlać do miski, dodać jajka, wymieszać trzepaczką. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę, cukier/ksylitol i sodę, wymieszać trzepaczką do połączenia składników. Następnie dodać borówki, wymieszać delikatnie łyżką. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażyć placuszki, z dwóch stron, na złoty kolor. Zdjąć z patelni, ułożyć na talerzu, dodać jogurt, posypać borówkami i polać miodem.

Orientacyjne wartości odżywcze

  • Energia
    3314 kcal
  • Węglowodany
    433,5 g
  • Białko
    53,3 g
  • Tłuszcze
    144,3 g
Jogurtowe placuszki z borówkami

Podobne przepisy