Tarta jogurtowa z bezą włoską
Składniki
-
Ciastomąka krupczatka1 ½ szklanki
-
masło120 g
-
cukier puder3 łyżki
-
żółtka2 szt
-
proszek do pieczenia1 łyżeczka
-
Nadzieniejogurt Naturalny Gęsty Bakoma3 kubki
-
żelatyna25 g
-
gorąca woda50 ml
-
cukier puder3 łyżki
-
kilka kropel pasty waniliowejopcjonalnie
-
Bezabiałka3 szt
-
drobny cukier2/3 szklanki
-
wody70 ml
Przygotowanie
Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na około 40 minut. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim blaszkę do tarty (wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą), nakłuć w kilku miejscach widelcem, piec w temp. 180C przez około 20 minut. Ostudzić.
Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i ewentualnie pastą waniliową. Żelatynę rozpuścić w wodzie, wymieszać z jogurtem (jogurt i żelatyna powinny mieć tę samą temperaturę, aby nie zrobiły się grudki). Masę odstawić do lodówki.
Gdy zacznie tężeć wylać ją na ostudzony, kruchy spód. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (na około 2-3 godziny).
Cukier zagotować z wodą, aż na powierzchni zaczną się pojawiać duże bąble. Białka ubić, gdy będę już sztywne stopniowo wlewać do nich cienką strużką syrop cukrowy, cały czas ubijając. Miksować do połączenia. Wyłożyć masę na stężałą masę jogurtową, wierzch opalić palnikiem.
Orientacyjne wartości odżywcze
-
Energia3314 kcal
-
Węglowodany433,5 g
-
Białko53,3 g
-
Tłuszcze144,3 g