Tarta jogurtowa z bezą włoską

średni
13 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
1
drukuj

Składniki

ilość porcji: na blaszkę o średnicy 26cm
  • Ciasto
    mąka krupczatka
    1 ½ szklanki
  • masło
    120 g
  • cukier puder
    3 łyżki
  • żółtka
    2 szt
  • proszek do pieczenia
    1 łyżeczka
  • Nadzienie
    jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    3 kubki
  • żelatyna
    25 g
  • gorąca woda
    50 ml
  • cukier puder
    3 łyżki
  • kilka kropel pasty waniliowej
    opcjonalnie
  • Beza
    białka
    3 szt
  • drobny cukier
    2/3 szklanki
  • wody
    70 ml

Przygotowanie

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na około 40 minut. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim blaszkę do tarty (wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą), nakłuć w kilku miejscach widelcem, piec w temp. 180C przez około 20 minut. Ostudzić.

Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i ewentualnie pastą waniliową. Żelatynę rozpuścić w wodzie, wymieszać z jogurtem (jogurt i żelatyna powinny mieć tę samą temperaturę, aby nie zrobiły się grudki). Masę odstawić do lodówki.

Gdy zacznie tężeć wylać ją na ostudzony, kruchy spód. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (na około 2-3 godziny).

Cukier zagotować z wodą, aż na powierzchni zaczną się pojawiać duże bąble. Białka ubić, gdy będę już sztywne stopniowo wlewać do nich cienką strużką syrop cukrowy, cały czas ubijając. Miksować do połączenia. Wyłożyć masę na stężałą masę jogurtową, wierzch opalić palnikiem.

Orientacyjne wartości odżywcze

  • Energia
    3314 kcal
  • Węglowodany
    433,5 g
  • Białko
    53,3 g
  • Tłuszcze
    144,3 g
Tarta jogurtowa z bezą włoską

Podobne przepisy