Jogurtowy deser z musem z marakui
Składniki
-
Ciasteczka owsianeOkoło 200g
-
Jogurt Naturalny Gęsty BakomaOkoło 600ml
-
Miód1-2 łyżki
-
MarakuiaOkoło 5 sztuk
-
Brzoskwinie1-2szt.
-
Żelatyny2 łyżki
-
Cukier2 łyżki
Przygotowanie
Ciasteczka pokruszyć, wsypać na dno szklanek.
Jogurt wymieszać z miodem oraz 1 łyżką żelatyny rozpuszczonej w 30 ml ciepłej wody. Wstawić do lodówki, aby masa stężała. Brzoskwinie obrać, pokroić w kostkę. Wsypać do garnuszka, dodać miąższ z marakui, cukier i całość gotować około 10 minut. Następnie dodać do musu 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 30 ml ciepłej wody. Masę porządnie ostudzić, a następnie przełożyć na warstwę jogurtową. Odstawić do stężenia. Wierzch można dodatkowo udekorować bitą śmietaną.