Klops z brokułowym puree i pieczonymi marchewkami
Składniki
-
Mięso mielone drobiowe wieprzowe500 g
-
Boczk w plasterkach150 g
-
Bułka tarta1/3 szklanki
-
Jajko1szt.
-
Kromka czerstwego pieczywa2szt.
-
Ząbek czosnku3szt.
-
Cebula1szt.
-
Bulion warzywnyOkoło 1, 1/2
-
Pieprz1 łyżeczka
-
Sól1 łyżeczka
-
Majeranek1 łyżeczka
-
Bazylia1 łyżeczka
-
Oregano1 łyżeczka
-
Brokuł500 g
-
Ziemniaki300 g
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma2 łyżki
-
Marchewki5-6szt.
-
Miód1 łyżka
-
Tymianek1 łyżczeka
Przygotowanie
Mięsa mielone wkładamy do miski, dodajemy do niej: jajko, bułkę tartą, namoczone w wodzie i odsączone pieczywo, 1/2 szklanki bulionu, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wyrabiamy dłońmi masę, po czym formujemy ją na kształt klopsa. Układamy w brytfance i obkładamy wierzch plastrami boczku. Zalewamy pozostałym bulionem, na bokach brytfanki układamy pokrojona na cząstki cebulę. Wstaiwamy do piekarnika i zapiekamy około 60-70 minut.
Marchewki obieramy, kroimy w słupki, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i łyżką oleju. Układamy w brytfance i pieczemy razem z klopsem (wstawiamy je na około 20-30 minut). Po wyjęciu z piekarnika polewamy je miodem.
Ziemniaki i brokuła gotujemy, po ugotowaniu doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jogurt i wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę. Upieczony klops podajemy z puree brokułowym i pieczonymi marchewkami.