Klops z brokułowym puree i pieczonymi marchewkami

średni
19 składników
1,5 godz
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • Mięso mielone drobiowe wieprzowe
    500 g
  • Boczk w plasterkach
    150 g
  • Bułka tarta
    1/3 szklanki
  • Jajko
    1szt.
  • Kromka czerstwego pieczywa
    2szt.
  • Ząbek czosnku
    3szt.
  • Cebula
    1szt.
  • Bulion warzywny
    Około 1, 1/2
  • Pieprz
    1 łyżeczka
  • Sól
    1 łyżeczka
  • Majeranek
    1 łyżeczka
  • Bazylia
    1 łyżeczka
  • Oregano
    1 łyżeczka
  • Brokuł
    500 g
  • Ziemniaki
    300 g
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    2 łyżki
  • Marchewki
    5-6szt.
  • Miód
    1 łyżka
  • Tymianek
    1 łyżczeka

Przygotowanie

Mięsa mielone wkładamy do miski, dodajemy do niej: jajko, bułkę tartą, namoczone w wodzie i odsączone pieczywo, 1/2 szklanki bulionu, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wyrabiamy dłońmi masę, po czym formujemy ją na kształt klopsa. Układamy w brytfance i obkładamy wierzch plastrami boczku. Zalewamy pozostałym bulionem, na bokach brytfanki układamy pokrojona na cząstki cebulę. Wstaiwamy do piekarnika i zapiekamy około 60-70 minut.

Marchewki obieramy, kroimy w słupki, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i łyżką oleju. Układamy w brytfance i pieczemy razem z klopsem (wstawiamy je na około 20-30 minut). Po wyjęciu z piekarnika polewamy je miodem.

Ziemniaki i brokuła gotujemy, po ugotowaniu doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jogurt i wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę. Upieczony klops podajemy z puree brokułowym i pieczonymi marchewkami.

Klops z brokułowym puree i pieczonymi marchewkami

Podobne przepisy