Kurczak wellington w cieście francuskim
Składniki
-
Piersi z kurczaka lub indyka500 g
-
Opakowanie ciasta francuskiego
-
Pieczarki300g
-
Suszone pomidory10szt.
-
Sos sojowy2-3 łyżki
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma2 łyżki
-
Cebula1szt.
-
Ząbek czosnku2szt.
-
Sól
-
Pieprz
-
Papryka w proszku wędzona słodka i ostra
-
Majeranek
-
Żółtko + 1 łyzka mleka
-
Sałatka do podania1/2 sałaty lodowej, 1 zielony ogórek i 3-4 rzodkiewki pokrojone w plasterki, 3 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma, sól pieprz
Przygotowanie
Kurczaka doprawiamy przyprawami i plasterkami czosnku, smarujemy olejem, wykładamy na brytfankę i pieczemy około 50 minut w temp. 180C. po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i je studzimy.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy aż się zeszkli. Wówczas na patelnię dodajemy pokrojone w drobną kostke pieczarki i suszone pomidory, smażymy około 10 minut. Na koniec dodajemy sos sosjowy oraz jogurt, mieszamy.
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy je farszem pieczarkowym. Na środku układamy upieczony i przestudzony drób. Owijamy ciastem (można z niego wyciąć dekroacyjne kształty, np. gwiazdki). Wiezrch smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekamy przez około 20 minut (aż ciasto nabierze złotego koloru). Wszystkie skłądniki na sałatkę mieszamy ze sobą, podajemy z upieczonym mięsem.