Kurczak wellington w cieście francuskim

średni
14 składników
1,5 godz
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • Piersi z kurczaka lub indyka
    500 g
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • Pieczarki
    300g
  • Suszone pomidory
    10szt.
  • Sos sojowy
    2-3 łyżki
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    2 łyżki
  • Cebula
    1szt.
  • Ząbek czosnku
    2szt.
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka w proszku wędzona słodka i ostra
  • Majeranek
  • Żółtko + 1 łyzka mleka
  • Sałatka do podania
    1/2 sałaty lodowej, 1 zielony ogórek i 3-4 rzodkiewki pokrojone w plasterki, 3 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma, sól pieprz

Przygotowanie

Kurczaka doprawiamy przyprawami i plasterkami czosnku, smarujemy olejem, wykładamy na brytfankę i pieczemy około 50 minut w temp. 180C. po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i je studzimy.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy aż się zeszkli. Wówczas na patelnię dodajemy pokrojone w drobną kostke pieczarki i suszone pomidory, smażymy około 10 minut. Na koniec dodajemy sos sosjowy oraz jogurt, mieszamy.

Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy je farszem pieczarkowym. Na środku układamy upieczony i przestudzony drób. Owijamy ciastem (można z niego wyciąć dekroacyjne kształty, np. gwiazdki). Wiezrch smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekamy przez około 20 minut (aż ciasto nabierze złotego koloru). Wszystkie skłądniki na sałatkę mieszamy ze sobą, podajemy z upieczonym mięsem.

Kurczak wellington w cieście francuskim

Podobne przepisy