Kurczak zapiekany w jogurtowej marynacie z zielonymi warzywami
Składniki
ilość porcji: 4
-
piersi z kurczaka800 g
-
jogurt Naturalny Gęsty Bakoma600 g
-
papryka słodka, papryka wędzona, zioła prowansalskie oraz czosnek granulowany i cebula suszonapo 2 łyżeczki
-
pieprz świeżo mielony
-
olej rzepakowy20 ml
-
brokuł1 szt
-
cukinia2 szt
-
groszek zielony400 g
Orientacyjne wartości odżywcze
-
Energia2077 kcal
-
Węglowodany71,1 g
-
Białko247,6 g
-
Tłuszcze61,8 g
Przygotowanie
Pierś z kurczaka oczyścić, następnie przeciąć w poprzek na pół. Tak przygotowane mięso natrzeć ziołamioraz pieprzem świeżo zmielonym i umieścić w zalewie jogurtowej na min. 3-4 godziny (najlepiej na noc).
Po tym czasie przełożyć kurczaka w jogurtowej otoczce na blaszkę i obok warzywa (pociętą w plasterki cukinię, różyczki brokuła oraz groszek). Całość zapiekać ok. 20- 25min. w temp. 180 stopni.