Kurczak zapiekany w jogurtowej marynacie z zielonymi warzywami

dodaj do ulubionych
1
drukuj
Kurczak zapiekany w jogurtowej marynacie z zielonymi warzywami
średni
8 składników
30 min

Składniki

ilość porcji: 4
  • piersi z kurczaka
    800 g
  • jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    600 g
  • papryka słodka, papryka wędzona, zioła prowansalskie oraz czosnek granulowany i cebula suszona
    po 2 łyżeczki
  • pieprz świeżo mielony
  • olej rzepakowy
    20 ml
  • brokuł
    1 szt
  • cukinia
    2 szt
  • groszek zielony
    400 g

Orientacyjne wartości odżywcze

  • Energia
    2077 kcal
  • Węglowodany
    71,1 g
  • Białko
    247,6 g
  • Tłuszcze
    61,8 g

Przygotowanie

Pierś z kurczaka oczyścić, następnie przeciąć w poprzek na pół. Tak przygotowane mięso natrzeć ziołamioraz pieprzem świeżo zmielonym i umieścić w zalewie jogurtowej na min. 3-4 godziny (najlepiej na noc).
Po tym czasie przełożyć kurczaka w jogurtowej otoczce na blaszkę i obok warzywa (pociętą w plasterki cukinię, różyczki brokuła oraz groszek). Całość zapiekać ok. 20- 25min. w temp. 180 stopni.

Podobne przepisy