Marmurkowy jogurtowiec czekoladowo-śmietankowy
Składniki
-
kruche ciasteczka kakaowe300 g
-
masło100 g
-
jogurt Naturalny Gęsty Bakoma4 opakowania
-
żelatyna50 g
-
gorąca woda100 ml
-
cukier puder100 g
-
czekolada deserowa300 g
Przygotowanie
Masło roztopić. Ciasteczka pokruszyć, dodać do nich rozpuszczone masło, wymieszać. Masę przełożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć. Wstawić do lodówki na 20 minut.
Jogurty (w temperaturze pokojowej) wymieszać z cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, ostudzić, a następnie połączyć z jogurtami.
Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej.
Jogurt rozdzielić do trzech misek. Do jednej nie dodawać nic, do drugiej – około 1/3 rozpuszczonej czekolady i wymieszać, do trzeciej – 2/3 rozpuszczonej czekolady, wymieszać. Wszystkie miski z jogurtami wstawić do lodówki na około 15 minut. Gdy masy zaczną tężeć przełożyć je punktowo na ciasteczkowy spód. Rozprowadzić za pomocą małej łyżki tworząc marmurkowy wzór na powierzchni. Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aby masa całkowicie stężała.