Marmurkowy jogurtowiec czekoladowo-śmietankowy

średni
7 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • kruche ciasteczka kakaowe
    300 g
  • masło
    100 g
  • jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    4 opakowania
  • żelatyna
    50 g
  • gorąca woda
    100 ml
  • cukier puder
    100 g
  • czekolada deserowa
    300 g

Przygotowanie

Masło roztopić. Ciasteczka pokruszyć, dodać do nich rozpuszczone masło, wymieszać. Masę przełożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć. Wstawić do lodówki na 20 minut.

Jogurty (w temperaturze pokojowej) wymieszać z cukrem pudrem.

Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, ostudzić, a następnie połączyć z jogurtami.

Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej.

Jogurt rozdzielić do trzech misek. Do jednej nie dodawać nic, do drugiej – około 1/3 rozpuszczonej czekolady i wymieszać, do trzeciej – 2/3 rozpuszczonej czekolady, wymieszać. Wszystkie miski z jogurtami wstawić do lodówki na około 15 minut. Gdy masy zaczną tężeć przełożyć je punktowo na ciasteczkowy spód. Rozprowadzić za pomocą małej łyżki tworząc marmurkowy wzór na powierzchni. Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aby masa całkowicie stężała.

Marmurkowy jogurtowiec czekoladowo-śmietankowy

Podobne przepisy