Migdałowy mazurek w kształcie jajka z kremem jogurtowym z białą czekoladą

średni
14 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
1
drukuj

Składniki

  • Ciasto
  • Mąka pszenna
    1 szklanka
  • Zmielone migdały bez skórki
    1 szklanka
  • Masło
    1 kostka
  • Cukier puder
    3 czubate łyżki
  • Jajko
    1szt.
  • Żółtko
    1szt.
  • Proszek do pieczenia
    2 łyżeczki
  • Masa
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    400ml
  • Cukier puder
    1 czubata łyżka
  • Biała czekolada
    100g
  • Żelatyna rozpuszczona w 30 ml gorącej wody
    1 łyżka
  • Bezy do dekoracji

Przygotowanie

Ze składników na ciasto zagnieść energicznie kruche ciasto, owinąć je w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować na placek w kształcie jajka, z drugiej uformować dwa cienkie wałeczki, spleść je ze sobą, a następnie uformować na kształt rantu jajka. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec w temp. 180C przez około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić.

Jogurt podgrzać wraz z cukrem, dodać połamaną czekoladę, pozostawić do rozpuszczenia. Następnie wymieszać, dodać rozpuszczoną, żelatynę, ponownie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa zacznie tężeć przelać ją na ostudzimy spód mazurka, wyrównać i wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby masa dobrze stężała. Tuż przed podaniem udekorować mazurek bezami.

Migdałowy mazurek w kształcie jajka z kremem jogurtowym z białą czekoladą

Podobne przepisy