Migdałowy mazurek w kształcie jajka z kremem jogurtowym z białą czekoladą
Składniki
-
Ciasto
-
Mąka pszenna1 szklanka
-
Zmielone migdały bez skórki1 szklanka
-
Masło1 kostka
-
Cukier puder3 czubate łyżki
-
Jajko1szt.
-
Żółtko1szt.
-
Proszek do pieczenia2 łyżeczki
-
Masa
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma400ml
-
Cukier puder1 czubata łyżka
-
Biała czekolada100g
-
Żelatyna rozpuszczona w 30 ml gorącej wody1 łyżka
-
Bezy do dekoracji
Przygotowanie
Ze składników na ciasto zagnieść energicznie kruche ciasto, owinąć je w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować na placek w kształcie jajka, z drugiej uformować dwa cienkie wałeczki, spleść je ze sobą, a następnie uformować na kształt rantu jajka. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec w temp. 180C przez około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Jogurt podgrzać wraz z cukrem, dodać połamaną czekoladę, pozostawić do rozpuszczenia. Następnie wymieszać, dodać rozpuszczoną, żelatynę, ponownie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa zacznie tężeć przelać ją na ostudzimy spód mazurka, wyrównać i wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby masa dobrze stężała. Tuż przed podaniem udekorować mazurek bezami.