Muffinki jogurtowe z borówkami
Składniki
ilość porcji: 4 (po 3 szt.)
-
jogurt Naturalny Gęsty Bakoma250 g
-
olej rzepakowy120 ml
-
mleko krowie lub napój roślinny100 ml
-
mąka pszenna360 g
-
cukier trzcinowy150 g
-
proszek do pieczenia1 łyżeczka
-
sody oczyszcza1 łyżeczka
-
borówki świeże1 szkl.
-
płatki migdałowe2 łyżki
Przygotowanie
Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę) połączyć ze sobą. Następnie wymieszać ze składnikami mokrymi rózgą, aż do połączenia się składników. 2/3 borówek dodać do masy ciasta. Przełożyć do foremek do muffinek. Pozostałe borówki ułożyć na wierzchu muffinek, posypać migdałami.
Piec ok. 30min. w temp. 180 stopni, do suchego patyczka.
Orientacyjne wartości odżywcze
-
Energia3314 kcal
-
Węglowodany433,5 g
-
Białko53,3 g
-
Tłuszcze144,3 g