Muffinki jogurtowe z borówkami

łatwy
9 składników
45 min
dodaj do ulubionych
6
drukuj

Składniki

ilość porcji: 4 (po 3 szt.)
  • jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    250 g
  • olej rzepakowy
    120 ml
  • mleko krowie lub napój roślinny
    100 ml
  • mąka pszenna
    360 g
  • cukier trzcinowy
    150 g
  • proszek do pieczenia
    1 łyżeczka
  • sody oczyszcza
    1 łyżeczka
  • borówki świeże
    1 szkl.
  • płatki migdałowe
    2 łyżki

Przygotowanie

Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę) połączyć ze sobą. Następnie wymieszać ze składnikami mokrymi rózgą, aż do połączenia się składników. 2/3 borówek dodać do masy ciasta. Przełożyć do foremek do muffinek. Pozostałe borówki ułożyć na wierzchu muffinek, posypać migdałami. 
Piec ok. 30min. w temp. 180 stopni, do suchego patyczka.

Orientacyjne wartości odżywcze

  • Energia
    3314 kcal
  • Węglowodany
    433,5 g
  • Białko
    53,3 g
  • Tłuszcze
    144,3 g
Muffinki jogurtowe z borówkami

Podobne przepisy