Paluszki serowo-ziemniaczane z jogurtową pastą z łososiem

średni
13 składników
45 min
dodaj do ulubionych
1
drukuj

Składniki

  • Ugotowane ziemniaki (i zmielone przez maszynkę tuż po ugotowaniu)
    1 kg
  • Mąka pszenna
    Około 1/2 szklanki
  • Mąka ziemniaczana
    Około 2 łyżki
  • Starty ser żółty lub mozzarella
    Około 2/3 szklanki
  • Jajka
    1szt. do ciasta + 2szt. do panierowania
  • Bułka tarta
    Około 1 szklanka
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    Około 150 ml
  • Łosoś wędzony
    Około 100g
  • Sok z cytryny
    Z około 1/2 cytryny
  • Opcjonalnie
    Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Do zmielonych ziemniaków dodajemy obydwie mąki, wbijamy jajko, dodajemy starty na tarce ser, doprawiamy solą i pieprzem. Zarabiamy ciasto (jeśli jest zbyt rzadkie dosypujemy do niego mąki pszennej). Formujemy z niego około 4 wałki, które następnie tniemy na mniejsze "paluszki". Każdy maczamy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.

Jogurt i łososia miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z usmażonymi paluszkami ziemniaczanymi.

Paluszki serowo-ziemniaczane z jogurtową pastą z łososiem

Podobne przepisy