Panna cotta z malinami
Składniki
ilość porcji: 4
-
jogurt Naturalny Gęsty Bakoma600g
-
mleko krowie lub napój roślinny200ml
-
żelatyna w proszku30g
-
malin800g
-
miód2 łyżki
-
woda (6 do panna cotty, 4 do musu owocowego)10 łyżek
-
migdały40g
Przygotowanie
Żelatynę połączyć z wodą, następnie podgrzać, ale nie zagotować. Mleko podgrzać i połączyć z żelatyną. Odczekać ok. 5 min. do lekkiego wystygnięcia i całość wymieszać z jogurtem. Wylać do foremek i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Maliny obrać z szypułek i umyć (można pozostawić kilka na szypułkach do dekoracji). Następnie umieścić w rondelku i wraz z miodem oraz 2 łyżkami wody lekko gotować, dopóki nie uzyskamy konsystencji żelu. Schłodzoną panna cottę polać ciepłym musem owocowym i posypać migdałami.
Orientacyjne wartości odżywcze
-
Energia1285 kcal
-
Węglowodany93,9 g
-
Białko71,0 g
-
Tłuszcze44,2 g