Pieczone brzoskwinie z kruszonką i domowymi lodami jogurtowymi
Składniki
-
Brzoskwinie / nektarynkiOkoło 4-5 sztuk
-
Płatki owsiane rozdrobnione100g
-
Posiekane orzechy ziemne100g
-
Miód2 łyżki
-
Olej kokosowy2 łyżki
-
Jogurt Naturalny Gęsty BakomaOkoło 800 ml
-
Ksylitol3 łyżki
-
Wanilii1 laska
Przygotowanie
Jogurt wymieszać z ksylitolem i miąższem z laski wanilii. Wstawić do zamrażalnika na około 1,5 godziny, po tym czasie wyjąć, zblendować, ponownie wstawić do zamrażarki. Czynność tę powtórzyć około 3-4 razy, aby napowietrzyć masę lodową.
Płatki, orzeszki, miód i olej kokosowy wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec około 10 minut, co jakiś czas mieszając całość łyżką, aby się nie przypaliła i równomiernie upiekła.
Brzoskwinie przekrawamy na połówki, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 20 minut. Gorące posypujemy kruszonką i podajemy z lodami.