Pieczone śliwki z kruszonką i waniliowym jogurtem
Składniki
-
dojrzałe śliwki1 kg
-
cukier trzcinowy3-4 łyżki
-
mąki krupczatki200 g
-
cukier puder100 g
-
masło100 g
-
jogurt Naturalny Gęsty Bakoma300 g
-
pasty waniliowa lub miąższ z jednej laski wanilii1 łyżeczka
-
miód1 łyżeczka
Przygotowanie
Śliwki pozbawić pestek. Podzielić je na ćwiartki. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać cukrem trzcinowym.
Mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę i cukier puder rozgnieść palcami tworząc z masy kruszonkę. Wstawić do zamrażarki na 30 minut. Następnie posypać nią śliwki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec około 20-30 minut, aż śliwki się rozpadną, a kruszonka nabierze złotego koloru.
Pozostały jogurt wymieszać z pastą waniliową, podawać z upieczonymi śliwkami.