Pieczone śliwki z kruszonką i waniliowym jogurtem

łatwy
8 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • dojrzałe śliwki
    1 kg
  • cukier trzcinowy
    3-4 łyżki
  • mąki krupczatki
    200 g
  • cukier puder
    100 g
  • masło
    100 g
  • jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    300 g
  • pasty waniliowa lub miąższ z jednej laski wanilii
    1 łyżeczka
  • miód
    1 łyżeczka

Przygotowanie

Śliwki pozbawić pestek. Podzielić je na ćwiartki. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać cukrem trzcinowym.

Mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę i cukier puder rozgnieść palcami tworząc z masy kruszonkę. Wstawić do zamrażarki na 30 minut. Następnie posypać nią śliwki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec około 20-30 minut, aż śliwki się rozpadną, a kruszonka nabierze złotego koloru.

Pozostały jogurt wymieszać z pastą waniliową, podawać z upieczonymi śliwkami.

Pieczone śliwki z kruszonką i waniliowym jogurtem

Podobne przepisy