Pieczone warzywa podawane z tzatziki
średni
11 składników
30 min
Składniki
ilość porcji: 4
-
papryki czerwone2 szt
-
bataty2 szt
-
kalafior1 szt
-
zioła suszone: bazylia, oregano, papryka wędzona
-
olej rzepakowy30 ml
-
jogurt Naturalny Gęsty Bakoma300 g
-
ogórek zielony600 g
-
czosnek2 ząbki
-
oliwa z oliwek2 łyżeczki
-
sól, pieprzdo smaku
-
szczypiorekpęczek
Orientacyjne wartości odżywcze
-
Energia1203 kcal
-
Węglowodany111,6 g
-
Białko37,0 g
-
Tłuszcze51,5 g
Przygotowanie
Warzywa pociąć w słupki, następnie natrzeć dokładnie ziołami oraz olejem. Umieścić na blaszce, zapiekać
ok. 25min. w temp. 180 stopni. Podać z sosem tzaztiki.
Dip tzatziki:
Ogórka pociąć na dość cienkie plastry. Następnie wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, oliwą z oliwek i przyprawami. Podawać najlepiej schłodzony, przybrany na wierzchu
szczypiorkiem.
Podobne przepisy
sortuj po tagach: