Pieczone warzywa podawane z tzatziki

dodaj do ulubionych
4
drukuj
Pieczone warzywa podawane z tzatziki
średni
11 składników
30 min

Składniki

ilość porcji: 4
  • papryki czerwone
    2 szt
  • bataty
    2 szt
  • kalafior
    1 szt
  • zioła suszone: bazylia, oregano, papryka wędzona
  • olej rzepakowy
    30 ml
  • jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    300 g
  • ogórek zielony
    600 g
  • czosnek
    2 ząbki
  • oliwa z oliwek
    2 łyżeczki
  • sól, pieprz
    do smaku
  • szczypiorek
    pęczek

Orientacyjne wartości odżywcze

  • Energia
    1203 kcal
  • Węglowodany
    111,6 g
  • Białko
    37,0 g
  • Tłuszcze
    51,5 g

Przygotowanie

Warzywa pociąć w słupki, następnie natrzeć dokładnie ziołami oraz olejem. Umieścić na blaszce, zapiekać
ok. 25min. w temp. 180 stopni. Podać z sosem tzaztiki.

Dip tzatziki:

Ogórka pociąć na dość cienkie plastry. Następnie wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, oliwą z oliwek i przyprawami. Podawać najlepiej schłodzony, przybrany na wierzchu
szczypiorkiem.

Podobne przepisy