Piknikowe bułeczki z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorami

łatwy
12 składników
45 min
dodaj do ulubionych
1
drukuj

Składniki

  • Mąka pszenna
    200g
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    Około 150ml
  • Soda oczyszczona
    2 łyżeczki
  • Pęczek świeżych listków bazylii
  • Orzeszki pinii
    2-3 łyżki
  • Oliwa
    Około ¼ szklanki
  • Czosnek
    2-3 ząbki
  • Pomidory
    2-3szt.
  • Mozzarella
    1-2 kulki
  • Cukier
    ½ łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić wgłębienie dodać sporą szczyptę soli, cukier, a następnie wlać jogurt, zagnieść ciasto, uformować kulkę, przykryć ją miseczką i odstawić na około 15 minut.

Bazylię, czosnek, oliwę, orzeszki pinii, sól i pieprz zmiksować blenderem na jednolitą masę.

Ciasto dość cienko rozwałkować, punktowo nałożyć po łyżeczce pesto, plasterek pomidora oraz mozzarelli, przykryć drugą częścią ciasta, docisnąć boki, a następnie za pomocą szerokiej szklanki wyciąć bułeczkę.

Smażyć na suchej patelni, pod przykryciem, na wolnym ogniu, po około 4-5 minut z każdej strony. Podawać na ciepło lub zimno.

Piknikowe bułeczki z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorami

Podobne przepisy