Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowo-jogurtowym z pieczonymi ziemniakami
Składniki
-
Polędwiczki wieprzoweOkoło 400g
-
ZiemniakiOkoło 1 kg
-
PieczarkiOkoło 200g
-
Bulionu lub ciepła woda1/2 szklanki
-
Cebuóla1szt.
-
Papryczka chilli (żółta)1/2
-
Musztarda sarepska3 łyżki
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma300ml
-
Szczypiorek lub natka pietruszki
-
Oliwa
-
Zióła prowansalskie1 łyżka
-
Sól
-
Piperz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki. Gotujemy je przez około 10 minut (powinny pozostać lekko twarde). Odcedzamy je, wykładamy na blaszkę, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekamy około 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wsypujemy posiekaną w kostkę cebulę oraz drobno posiekaną chilli, smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną w grube plastry polędwiczkę, smażymy z dwóch stron po około 3 minuty. Następnie na patelnię dodajemy pieczarki (obrane i pokrojone na ćwiartki). Wszystko smażymy około 4 minuty. Następnie dolewamy bulion i gotujemy około 10 minut. Na koniec dodajemy musztardę, oraz jogurt. Wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Posypujemy szczypiorkiem i podajemy z upieczonymi ziemniaczkami.