Pomarańczowa babka jogurtowa z lukrem

średni
12 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • Mąka pszenna
    2 1/2 szklanki
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    200ml
  • Cukier
    2/3 szklanki
  • Olej lub roztopione masło
    1/3 szklanki
  • Jajka
    4szt.
  • Proszek do pieczenia 
    2 łyżeczki
  • Sok z jednej pomarańczy i skórka z niej otarta
  • Lukier
  • Cukier puder
    1/2 szklanki
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    1 łyżeczka
  • Pomarańcza do dekoracji
    1szt.
  • Masło + bułka tarta do formy

Przygotowanie

Do jajek dodajemy cukier i miksujemy mikserem przez około 10 minut, aż powstanie napowietrzona, jasna masa. Wówczas dodajemy do niej stopniowo, cały czas miksując, sok z pomarańczy wraz ze skórką z pomarańczy, olej i jogurt. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy ale tylko do połączenia składników.

Formę na babkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą napełniamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy babkę w formie, aby wystygła. Następnie wykładamy ją na talerz. Polewamy lukrem i ozdabiamy cząstkami pomarańczy.

Pomarańczowa babka jogurtowa z lukrem

Podobne przepisy