Pomarańczowa babka jogurtowa z lukrem
Składniki
-
Mąka pszenna2 1/2 szklanki
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma200ml
-
Cukier2/3 szklanki
-
Olej lub roztopione masło1/3 szklanki
-
Jajka4szt.
-
Proszek do pieczenia2 łyżeczki
-
Sok z jednej pomarańczy i skórka z niej otarta
-
Lukier
-
Cukier puder1/2 szklanki
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma1 łyżeczka
-
Pomarańcza do dekoracji1szt.
-
Masło + bułka tarta do formy
Przygotowanie
Do jajek dodajemy cukier i miksujemy mikserem przez około 10 minut, aż powstanie napowietrzona, jasna masa. Wówczas dodajemy do niej stopniowo, cały czas miksując, sok z pomarańczy wraz ze skórką z pomarańczy, olej i jogurt. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy ale tylko do połączenia składników.
Formę na babkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą napełniamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy babkę w formie, aby wystygła. Następnie wykładamy ją na talerz. Polewamy lukrem i ozdabiamy cząstkami pomarańczy.