Quesadillas z nadzieniem mięsno-warzywnym

średni
25 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • Mąka pszenna
    2 szklanki
  • Ciepła woda
    Około 1/2 szklanki
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    3 łyżki
  • Oliwa
    2 łyżki
  • Mielone mięso wołowo-wieprzowe
    500 g
  • Tarty ser żółty
    Około 200 g
  • Pieczarek
    300g
  • Ugotowana czarna fasola
    100g
  • Kukurydza
    1 puszka
  • Czerwona papryka
    1szt.
  • Marchewka
    2-3szt.
  • Pietruszka
    1szt.
  • Passata pomidorowa
    400ml
  • Papryczka chilli
    1szt.
  • Cebula
    1szt.
  • Ząbek czosnku
    2szt.
  • Olej
    2 łyżki
  • Sól
  • Pieperz
  • Papryka w proszku słodka
    1 łyżka
  • Papryka w proszku ostra
    1 łyżka
  • Bazylia
    1 łyżka
  • Oregano
    1 łyżka
  • Zióła prowansalskie
    1 łyżka
  • Do dekoracji
    Natka pietruszki + jogurt Naturalny Gęsty Bakoma

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy szczyptę soli, jogurt, 2 łyżki oliwy oraz stopniowo wodę. Zarabiamy ciasto. Owijamy je w folię i odkładamy na około 15 minut.

Cebulę, papryczkę chilli oraz czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę, czosnek i chilli. Następnie dodajemy mięso. Smażymy około 4 minuty, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojona w kostkę paprykę, marchewkę i pietruszkę. Dodajemy przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlewamy passatę, dodatkowo wlewamy około 1/2 szklanki wody, dodajemy czarną fasolę oraz kukurydzę. Całość gotujemy przez około 30-40 minut (aż warzywa staną się miękkie).

Z ciasta wałkujemy cienkie placki o średnicy naszej patelni. Smażymy na suchej patelni z dwóch stron. Zdejmujemy placek z patelni, wykładamy na niego farsz mięsno-warzywny, posypujemy serem żółtym, przykrywamy drugim plackiem. Następnie na patelnię wlewamy około 1 łyżkę oleju i kładziemy nasze quesadillas. Smażymy przez około 1 minutę, po czym przewracamy całość na drugą stronę. Znów smażymy około 1 minutę. Zdejmujemy z patelni, kroimy na 4 lub 6 części, dekorujemy jogurtem i natką pietruszki.

Quesadillas z nadzieniem mięsno-warzywnym

Podobne przepisy