Quesadillas z nadzieniem mięsno-warzywnym
Składniki
-
Mąka pszenna2 szklanki
-
Ciepła wodaOkoło 1/2 szklanki
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma3 łyżki
-
Oliwa2 łyżki
-
Mielone mięso wołowo-wieprzowe500 g
-
Tarty ser żółtyOkoło 200 g
-
Pieczarek300g
-
Ugotowana czarna fasola100g
-
Kukurydza1 puszka
-
Czerwona papryka1szt.
-
Marchewka2-3szt.
-
Pietruszka1szt.
-
Passata pomidorowa400ml
-
Papryczka chilli1szt.
-
Cebula1szt.
-
Ząbek czosnku2szt.
-
Olej2 łyżki
-
Sól
-
Pieperz
-
Papryka w proszku słodka1 łyżka
-
Papryka w proszku ostra1 łyżka
-
Bazylia1 łyżka
-
Oregano1 łyżka
-
Zióła prowansalskie1 łyżka
-
Do dekoracjiNatka pietruszki + jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy szczyptę soli, jogurt, 2 łyżki oliwy oraz stopniowo wodę. Zarabiamy ciasto. Owijamy je w folię i odkładamy na około 15 minut.
Cebulę, papryczkę chilli oraz czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę, czosnek i chilli. Następnie dodajemy mięso. Smażymy około 4 minuty, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojona w kostkę paprykę, marchewkę i pietruszkę. Dodajemy przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlewamy passatę, dodatkowo wlewamy około 1/2 szklanki wody, dodajemy czarną fasolę oraz kukurydzę. Całość gotujemy przez około 30-40 minut (aż warzywa staną się miękkie).
Z ciasta wałkujemy cienkie placki o średnicy naszej patelni. Smażymy na suchej patelni z dwóch stron. Zdejmujemy placek z patelni, wykładamy na niego farsz mięsno-warzywny, posypujemy serem żółtym, przykrywamy drugim plackiem. Następnie na patelnię wlewamy około 1 łyżkę oleju i kładziemy nasze quesadillas. Smażymy przez około 1 minutę, po czym przewracamy całość na drugą stronę. Znów smażymy około 1 minutę. Zdejmujemy z patelni, kroimy na 4 lub 6 części, dekorujemy jogurtem i natką pietruszki.