Ravioli z ricottą i szpinakiem w sosie jogurtowo-cytrynowym

średni
21 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • Ciasto
    Mąka pszenna
    300g
  • Jajka
    2szt.
  • Żółtko
    1szt.
  • Zimna woda
    5 łyżek
  • Oliwa
    2 łyżki
  • Sól
    Pół łyżeczki
  • Farsz
    Mrożony szpinak
    400 g
  • Ricotta
    200 g
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    2 łyżki
  • Czosnek
    2 ząbki
  • Cebula
    1 mała
  • Olej
    1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos
    Masło
    1 łyżka
  • Czosnek
    1 ząbek
  • Pieprz cytrynowy
    2 łyżeczki
  • Sok z cytryny
    2-3 łyżki
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    100-150 ml
  • Gałązka tymianku
    1szt.
  • Parmezan

Przygotowanie

Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto (powinno wyjść dość twarde). Owijamy je w folię i odkładamy na około 15 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie na patelnię dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy aż szpinak się rozpuści, a cała woda z niego odparuje. Wówczas na patelnię dodajemy jogurt i ricottę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze kilka chwil. Zdejmujemy z patelni, miksujemy blenderem na jednolitą masę i studzimy.

Przygotowujemy sos. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy 20 sekund, następnie dodajemy na patelnię jogurt, sok z cytryny i pieprz oraz gałązkę tymianku. Sos gotujemy, aż lekko się zredukuje.

Ciasto bardzo cienko wałkujemy (najłatwiej użyć w tym celu maszynki do makaronu). Na płaty ciasta wykładamy porcje farszu, przykrywamy drugim płatem ciasta, sklejamy boki i wykrawamy prostokątne ravioli. Gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, do momentu, aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy. Wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

Ravioli z ricottą i szpinakiem w sosie jogurtowo-cytrynowym

Podobne przepisy