Rolada z kremem jogurtowym i bezą włoską

średni
11 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • Biszkopt
    jajka
    6 szt
  • cukier
    ½ szklanki
  • mąka pszenna
    2/3 szklanki
  • kakao
    2 łyżki
  • proszek do pieczenia
    1 łyżeczka
  • Krem
    jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    650 ml
  • chałwa waniliowa
    200 g
  • żelatyna
    2 łyżki rozpuszczona w 20 ml gorącej wody
  • Beza
    białka
    2 szt
  • woda
    50 ml
  • cukier
    1 szklanka

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 190C przez około 20 minut. Tuż po wyjęciu z piekarnika biszkopt ułożyć na ściereczce, zrolować, a następnie wystudzić.

Jogurt wymieszać z chałwą oraz rozpuszczoną żelatyną, odstawić do lodówki na około 30 minut. Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt, zrolować.

Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty na dużym ogniu. Białka przeznaczone na bezę ubić. Stopniowo wlewać do nich gorący syrop cukrowy, cały czas ubijając. Posmarować masą wierzch bezy, a następnie opalić palnikiem.

Rolada z kremem jogurtowym i bezą włoską

Podobne przepisy