Rolada z kremem jogurtowym i bezą włoską
Składniki
-
Biszkoptjajka6 szt
-
cukier½ szklanki
-
mąka pszenna2/3 szklanki
-
kakao2 łyżki
-
proszek do pieczenia1 łyżeczka
-
Kremjogurt Naturalny Gęsty Bakoma650 ml
-
chałwa waniliowa200 g
-
żelatyna2 łyżki rozpuszczona w 20 ml gorącej wody
-
Bezabiałka2 szt
-
woda50 ml
-
cukier1 szklanka
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 190C przez około 20 minut. Tuż po wyjęciu z piekarnika biszkopt ułożyć na ściereczce, zrolować, a następnie wystudzić.
Jogurt wymieszać z chałwą oraz rozpuszczoną żelatyną, odstawić do lodówki na około 30 minut. Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt, zrolować.
Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty na dużym ogniu. Białka przeznaczone na bezę ubić. Stopniowo wlewać do nich gorący syrop cukrowy, cały czas ubijając. Posmarować masą wierzch bezy, a następnie opalić palnikiem.