Sałatka z brokułem, jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i nasionami polana sosem jogurtowo koperkowym

dodaj do ulubionych
6
drukuj
Sałatka z brokułem, jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i nasionami polana sosem jogurtowo koperkowym
łatwy
9 składników
30 min

Składniki

ilość porcji: 4
  • brokuł
    2 główki
  • jajka
    8 szt
  • rzodkiewka
    40 szt
  • ogórek zielony
    4 szt
  • nasiona słonecznika
    80g
  • nasiona sezamu
    40g
  • jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    400g
  • koperek
    2 pęczki
  • czosnek
    4 ząbki

Orientacyjne wartości odżywcze

  • Energia
    2127 kcal
  • Węglowodany
    72,8 g
  • Białko
    139,1 g
  • Tłuszcze
    119,6 g

Przygotowanie

Brokuła ugotować al dente. Jajka ugotować na twardo. Następnie warstwowo układać różyczki brokuła, jajka pocięte w plastry lub łódeczki oraz rzodkiewkę i ogórka pocięte w plastry. Pomiędzy warstwami warzyw warto polać sosem jogurtowym (jogurt połączony z koperkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem). Na wierzchu posypać podprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika i sezamu.

Podobne przepisy