Spring rollsy z warzywami, krewetką, makaronem ryżowym i dipem jogurtowym z tahini

łatwy
15 składników
45 min
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • Papier ryżowy
    Około 15 sztuk
  • Makaron ryżowy
    Około 50g
  • Krewetki
    Około 200g
  • Awokado
    1szt.
  • Marchewki
    1-2szt.
  • Ogórek
    1szt.
  • Dowolny miks sałat (lub np. poszatkowana czerwona kapusta)
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    1/2 szklanki
  • Pasta tahini
    3 łyżki
  • Masło
    1 łyżka
  • Olej
    1 łyżka
  • Czosnek
    3 ząbki
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy 2 ząbki czosnku w plasterkach oraz krewetki, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażymy około 5-7 minut. Zdejmujemy z patelni.

Makaron ryzowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.

Warzywa kroimy w słupki, doprawiamy solą i pieprzem.

Jogurt mieszamy z pastą tahini, doprawiamy sola, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.

Papier ryżowy moczymy w wodzie, nakładamy na niego wszystkie składniki, zwijamy rulon. Gotowe spring rollsy podajemy z dipem jogurtowym z tahini.

Spring rollsy z warzywami, krewetką, makaronem ryżowym i dipem jogurtowym z tahini

Podobne przepisy