Świąteczny sernik jogurtowy z żurawiną

średni
10 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • Spód
    czekoladowe lub kakaowe herbatniki
    250 g
  • masło
    150 g
  • przyprawa piernikowa
    2 łyżki
  • Masa jogurtowa
    jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    850 g
  • cukier puder
    150 g
  • mrożona żurawina
    200 g
  • żelatyna
    50 g
  • gorąca woda
    100 ml + 100 ml do żelatyny
  • żurawina (mrożona lub świeża)
    do dekoracji
  • biała czekolada
    do dekoracji (ok. 70g)

Przygotowanie

Herbatniki pokruszyć, dodać przyprawę piernikową i roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć masą dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, docisnąć i wstawić do lodówki na około 30 minut.

100 ml wody zagotować wraz z cukrem pudrem, wsypać żurawinę, gotować około 5 minut. Gorącą żurawinę zblendować na gładką masę.

Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Jogurt wymieszać ze zmiksowaną żurawiną, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać. Wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na spód z ciasteczek, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (na około 2 godziny). Wierzch udekorować żurawiną i strużkami białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej.

Świąteczny sernik jogurtowy z żurawiną

Podobne przepisy