Świąteczny sernik jogurtowy z żurawiną
Składniki
-
Spódczekoladowe lub kakaowe herbatniki250 g
-
masło150 g
-
przyprawa piernikowa2 łyżki
-
Masa jogurtowajogurt Naturalny Gęsty Bakoma850 g
-
cukier puder150 g
-
mrożona żurawina200 g
-
żelatyna50 g
-
gorąca woda100 ml + 100 ml do żelatyny
-
żurawina (mrożona lub świeża)do dekoracji
-
biała czekoladado dekoracji (ok. 70g)
Przygotowanie
Herbatniki
pokruszyć, dodać przyprawę piernikową i roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć
masą dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, docisnąć i wstawić
do lodówki na około 30 minut.
100 ml wody zagotować wraz z cukrem pudrem, wsypać żurawinę, gotować około 5 minut. Gorącą żurawinę zblendować na gładką masę.
Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Jogurt wymieszać ze zmiksowaną żurawiną, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać. Wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na spód z ciasteczek, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (na około 2 godziny). Wierzch udekorować żurawiną i strużkami białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej.