Szakszuka
Składniki
ilość porcji: 4
-
Jajka8szt.
-
Papryka żółta2szt.
-
Cebula czerwona4szt.
-
Puszka pomidorów krojonych2szt.
-
Łyżka masła2
-
Pęczek świeżej bazylii1
-
Kromka chleba żytniego na zakwasie8szt.
-
Łyżka jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma8
Przygotowanie
Na patelni umieścić masło, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i po ok. 3-4 min. wlać pomidory z zalewą. Na koniec wbić jajka. Patelnię przykryć i gotować aż do ścięcia się jajka (ok. 3 min.) Podać posypane świeżą bazylią, z grzankami z chleba oraz kleksem jogurtowym dla przełamania smaku.
Orientacyjne wartości odżywcze
-
Energia [kcal]1736
-
Węglowodany p. [g]159,4
-
Białko [g]85,7
-
Tłuszcze [g]70,0