Szakszuka

średni
8 składników
15 min
dodaj do ulubionych
2
drukuj

Składniki

ilość porcji: 4
  • Jajka
    8szt.
  • Papryka żółta
    2szt.
  • Cebula czerwona
    4szt.
  • Puszka pomidorów krojonych
    2szt.
  • Łyżka masła
    2
  • Pęczek świeżej bazylii
    1
  • Kromka chleba żytniego na zakwasie
    8szt.
  • Łyżka jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
    8

Przygotowanie

Na patelni umieścić masło, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i po ok. 3-4 min. wlać pomidory z zalewą. Na koniec wbić jajka. Patelnię przykryć i gotować aż do ścięcia się jajka (ok. 3 min.) Podać posypane świeżą bazylią, z grzankami z chleba oraz kleksem jogurtowym dla przełamania smaku.

Orientacyjne wartości odżywcze

  • Energia [kcal]
    1736
  • Węglowodany p. [g]
    159,4
  • Białko [g]
    85,7
  • Tłuszcze [g]
    70,0
Szakszuka
Szakszuka

Podobne przepisy