Tarta jabłkowo-brzoskwiniowa
Składniki
-
Ciastomasło200 g
-
mąka krupczatka200 g
-
mąka pszenna100 g
-
cukier puder3 czubate łyżki
-
Jogurt Naturalny Bakoma3-4 łyżki
-
proszek do pieczenia2 łyżeczki
-
jajko1 szt
-
żółtko1 szt + 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu
-
Nadzieniedojrzałe brzoskwinie700 g
-
jabłka400 g
-
cukier trzcinowy100 g
-
mąka ziemniaczana2 łyżki
-
cynamon1 łyżeczka
Przygotowanie
Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię i schłodzić w lodowce przez około godzinę. Owoce umyć, obrać, usunąć pestki i gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blaszkę na tartę (wysmarowaną masłem). Wyłożyć nadzienie, wierzch udekorować „kratką” z ciasta, a następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 minut (na złoty kolor). Tarta świetnie smakuje na ciepło, podana z jogurtem naturalnym.