Tarta jabłkowo-brzoskwiniowa

średni
13 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • Ciasto
    masło
    200 g
  • mąka krupczatka
    200 g
  • mąka pszenna
    100 g
  • cukier puder
    3 czubate łyżki
  • Jogurt Naturalny Bakoma
    3-4 łyżki
  • proszek do pieczenia
    2 łyżeczki
  • jajko
    1 szt
  • żółtko
    1 szt + 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu
  • Nadzienie
    dojrzałe brzoskwinie
    700 g
  • jabłka
    400 g
  • cukier trzcinowy
    100 g
  • mąka ziemniaczana
    2 łyżki
  • cynamon
    1 łyżeczka

Przygotowanie

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię i schłodzić w lodowce przez około godzinę. Owoce umyć, obrać, usunąć pestki i gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blaszkę na tartę (wysmarowaną masłem). Wyłożyć nadzienie, wierzch udekorować „kratką” z ciasta, a następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 minut (na złoty kolor). Tarta świetnie smakuje na ciepło, podana z jogurtem naturalnym.

Tarta jabłkowo-brzoskwiniowa

Podobne przepisy