Tarta z chałwą i rabarbarem
Składniki
-
Ciasto
-
Mąka pszenna
-
Masło1 kostka
-
Jajko1szt.
-
Żółtko1szt.
-
Cukier puder2 czubate łyżki
-
Proszek do pieczenia1 łyżeczka
-
Szczypta soli
-
Dodatkowo
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma150ml
-
Chałwa waniliowa200g
-
RabarbarOkoło 5 gałązek
-
Żółtko1szt.
-
Mleko1 łyżka
-
Cukier trzcinowy1 łyżka
Przygotowanie
Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, uformować z niego kulkę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt, przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jogurt wymieszać z chałwą, posmarować masą ciasto, zastawiając około 2 cm ciasta od brzegów. Następnie wyłożyć pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar. Boki ciasta zwinąć do środka. Posmarować je żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec około 30 minut na złoty kolor.