Tarta z chałwą i rabarbarem

łatwy
15 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • Ciasto
  • Mąka pszenna
  • Masło
    1 kostka
  • Jajko
    1szt.
  • Żółtko
    1szt.
  • Cukier puder
    2 czubate łyżki
  • Proszek do pieczenia
    1 łyżeczka
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    150ml
  • Chałwa waniliowa
    200g
  • Rabarbar
    Około 5 gałązek
  • Żółtko
    1szt.
  • Mleko
    1 łyżka
  • Cukier trzcinowy
    1 łyżka

Przygotowanie

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, uformować z niego kulkę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt, przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Jogurt wymieszać z chałwą, posmarować masą ciasto, zastawiając około 2 cm ciasta od brzegów. Następnie wyłożyć pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar. Boki ciasta zwinąć do środka. Posmarować je żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec około 30 minut na złoty kolor.

Tarta z chałwą i rabarbarem