Tartaletki pomarańczowe z bezą włoską

łatwy
15 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
2
drukuj

Składniki

  • Ciasto
  • Mąka pszenna
    2 szklanki
  • Masło
    200g
  • Jajko
    1szt.
  • Żółtko
    1szt.
  • Cukier puder
    2 czubate łyżki
  • Proszek do pieczenia
    1 łyżeczka
  • Sól
    Szczypta
  • Nadzienie
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    400 ml
  • Sok z świeżo wyciśniętej pomarańczy
    200 ml
  • Galaretka pomarańczowa
    2szt.
  • Białka
    2szt.
  • Cukier
    150g
  • Woda
    50ml

Przygotowanie

Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto, formujemy z niego kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wałkujemy je cienko, wykładamy nim natłuszczone foremki do tartaletek i zapiekamy w temp. 190C przez około 20 minut. Studzimy.

Sok z pomarańczy zagotowujemy. Rozpuszczamy w nim galaretki pomarańczowe. Odstawiamy aż ostygnie i zacznie tężęć - wówczas łączymy go z jogurtem. Masę wykładamy do upieczonych tartaletek. Wstawiamy do lodówki na około 40 minut, aby masa całkowicie stężała.

Cukier łączymy z wodą i gotujemy na dość dużym ogniu aż na powierzchni zaczną pojawiać się duże bąble powietrza. Ubijamy białka, gdy powstanie sztywna piana stopniowo, bardzo wąską strużką, wlewamy do niej syrop, nie przestając ubijać białek. Przekładamy białka do szprycy cukierniczej i wyciskamy bezę, następnie za pomocą palnika lekko ją zarumieniamy.

Tartaletki pomarańczowe z bezą włoską

Podobne przepisy