Tartaletki pomarańczowe z bezą włoską
Składniki
-
Ciasto
-
Mąka pszenna2 szklanki
-
Masło200g
-
Jajko1szt.
-
Żółtko1szt.
-
Cukier puder2 czubate łyżki
-
Proszek do pieczenia1 łyżeczka
-
SólSzczypta
-
Nadzienie
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma400 ml
-
Sok z świeżo wyciśniętej pomarańczy200 ml
-
Galaretka pomarańczowa2szt.
-
Białka2szt.
-
Cukier150g
-
Woda50ml
Przygotowanie
Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto, formujemy z niego kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wałkujemy je cienko, wykładamy nim natłuszczone foremki do tartaletek i zapiekamy w temp. 190C przez około 20 minut. Studzimy.
Sok z pomarańczy zagotowujemy. Rozpuszczamy w nim galaretki pomarańczowe. Odstawiamy aż ostygnie i zacznie tężęć - wówczas łączymy go z jogurtem. Masę wykładamy do upieczonych tartaletek. Wstawiamy do lodówki na około 40 minut, aby masa całkowicie stężała.
Cukier łączymy z wodą i gotujemy na dość dużym ogniu aż na powierzchni zaczną pojawiać się duże bąble powietrza. Ubijamy białka, gdy powstanie sztywna piana stopniowo, bardzo wąską strużką, wlewamy do niej syrop, nie przestając ubijać białek. Przekładamy białka do szprycy cukierniczej i wyciskamy bezę, następnie za pomocą palnika lekko ją zarumieniamy.