Torcik czekoladowo-jogurtowy

średni
13 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
2
drukuj

Składniki

  • Ciasto
  • Jajka
    5szt.
  • Mąka pszenna
    1/2 szklanki
  • Cukier
    1/2 szklanki
  • Kakao
    3 łyżki
  • Proszek do pieczenia
    1 łyżeczka
  • Krem
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    600 ml
  • Żelatyna rozpuszczona w 50 ml gorącej wody
    2 łyżki
  • Czekolada deserowa
    200g
  • Kakao
    2 łyżki
  • Cukier
    3 łyżki
  • Płatki czekolady do dekoracji

Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do niej pół szklanki cukru, miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy łopatką. Następnie przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy łopatką. Dzielimy na dwie części, każdą wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180C przez około 30 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu blaty studzimy.

Jogurt przelewamy do garnuszka, dodajemy kakao, 3 łyżki cukru oraz 100 g czekolady i wszystko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Do ciepłej masy dodajemy rozpuszczona żelatynę, mieszamy. Masę odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy zacznie tężeć do tortownicy, w której piekły się blaty ciasta, wkładamy jeden ostudzony blat, wylewamy połowę masy jogurtowej, przykrywamy drugim blatem i wylewamy pozostałą część masy jogurtowej. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby torcik całkowicie stężał. Wierzch polewamy roztopioną, pozostałą czekoladą i dekorujemy płatkami z czekolady.

Torcik czekoladowo-jogurtowy

Podobne przepisy