Torcik czekoladowo-jogurtowy
Składniki
-
Ciasto
-
Jajka5szt.
-
Mąka pszenna1/2 szklanki
-
Cukier1/2 szklanki
-
Kakao3 łyżki
-
Proszek do pieczenia1 łyżeczka
-
Krem
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma600 ml
-
Żelatyna rozpuszczona w 50 ml gorącej wody2 łyżki
-
Czekolada deserowa200g
-
Kakao2 łyżki
-
Cukier3 łyżki
-
Płatki czekolady do dekoracji
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do niej pół szklanki cukru, miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy łopatką. Następnie przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy łopatką. Dzielimy na dwie części, każdą wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180C przez około 30 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu blaty studzimy.
Jogurt przelewamy do garnuszka, dodajemy kakao, 3 łyżki cukru oraz 100 g czekolady i wszystko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Do ciepłej masy dodajemy rozpuszczona żelatynę, mieszamy. Masę odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy zacznie tężeć do tortownicy, w której piekły się blaty ciasta, wkładamy jeden ostudzony blat, wylewamy połowę masy jogurtowej, przykrywamy drugim blatem i wylewamy pozostałą część masy jogurtowej. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby torcik całkowicie stężał. Wierzch polewamy roztopioną, pozostałą czekoladą i dekorujemy płatkami z czekolady.