Torcik truskawkowo-malinowy z bezami
Składniki
-
Biszkopt:
-
Jajka9szt.
-
Mąka pszenna1 i 2/3 szklanki
-
Cukier1 szklanka
-
Proszek do pieczenia2 czubate łyżeczki
-
Sok z cytryny3 łyżki
-
Krem
-
Serka mascarpone300g
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma400ml
-
Żelatyna3 łyżki rozpuszczone w 40 ml gorącej wody
-
Cukier puder3 łyżki
-
Dodatki
-
Truskawki i malinyOkoło 500g
-
Cukru biały2 łyżki
-
Mąka ziemniaczana1 łyżeczka
-
Cukier puder1/2 szklanki
-
Syrop truskawkowy1 łyżka
-
Bezy (do dekoracji)
-
WodaOkoło 500ml
-
Sok z połówki cytryny
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do ubitych białek, wymieszać. Do masy przesiać mąkę, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać. Masę podzielić na trzy równe części, każdą upiec osobno w tortownicy o tej samej średnicy. Po upieczeniu blaty ostudzić.
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki (kilka odkładamy do dekoracji). Wkładamy do garnuszka wraz z malinami, dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Studzimy.
Mascarpone mieszamy cukrem pudrem, a jogurt ostudzoną żelatyną. Gdy jogurt zacznie gęstnieć łączymy go z mascarpone.
Ostudzone biszkopty namaczamy wodą z cytryną. Smarujemy je kremem jogurtowym, a następnie kładziemy owocowe nadzienie. Składamy tort układając biszkopty jeden na drugim. Górną warstwę torciku polewamy cukrem pudrem wymieszanym z syropem truskawkowym. Wierzch dekorujemy truskawkami i bezami.