Wegetariańskie burgery z hummusem, marynowaną marchewką, grillowaną cukinią i serem halloumi
Składniki
-
Bułki
-
Mąka pszenna400g
-
Mleko100ml
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma100ml
-
Jajka2szt.
-
Opakowanie drożdży instant7g
-
Oliwa4 łyżki
-
Cukier1 łyżeczka
-
Sól1 łyżeczka
-
Żółtko1szt.
-
Mleko do posmarowania bułeczek1 łyżka
-
Hummus
-
Ugotowana ciecierzycaOkoło 200g
-
Pasty tahini3-4 łyżki
-
Woda (bardzo zimna)Około 3-4 łyżki
-
Czosnek2 ząbki
-
Sok z cytryny/limonkiOkoło 2 łyżki
-
Sól
-
Pieprz
Przygotowanie
Marchewkę obrać, pokroić w cienkie paseczki. Ocet ryżowy, wodę i cukier wymieszać, zalać marynatą marchewkę odstawić.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, drożdże i wymieszać. Następnie wlać ciepłe mleko, jogurt w temperaturze pokojowej, wbić jajka i zarobić ciasto. Na koniec dodać oliwę, wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i sprężyste. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Następnie uformować z niego bułeczki, ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i znów odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Następnie wierzch posmarować żółtkiem i posypać sezamem. Piec w temp. 190C przez około 20 minut (na złoty kolor).
Wszystkie składniki na hummus włożyć do kielicha blendera po czym zmiksować na gładką masę.
Na patelni grillowej rozgrzać olej, zgrillować plasterki sera halloumi oraz plasterki doprawionej solą i pieprzem cukinii. Można także podgrzać na niej bułki.
Złożyć burgery: bułkę posmarować hummusem, położyć odsączoną z marynaty marchewkę, zgrillowany ser halloumi oraz cukinię, przykryć drugą częścią bułki.