Wegetariańskie burgery z hummusem, marynowaną marchewką, grillowaną cukinią i serem halloumi

średni
19 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
1
drukuj

Składniki

  • Bułki
  • Mąka pszenna
    400g
  • Mleko
    100ml
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    100ml
  • Jajka
    2szt.
  • Opakowanie drożdży instant
    7g
  • Oliwa
    4 łyżki
  • Cukier
    1 łyżeczka
  • Sól
    1 łyżeczka
  • Żółtko
    1szt.
  • Mleko do posmarowania bułeczek
    1 łyżka
  • Hummus
  • Ugotowana ciecierzyca
    Około 200g
  • Pasty tahini
    3-4 łyżki
  • Woda (bardzo zimna)
    Około 3-4 łyżki
  • Czosnek
    2 ząbki
  • Sok z cytryny/limonki
    Około 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Marchewkę obrać, pokroić w cienkie paseczki. Ocet ryżowy, wodę i cukier wymieszać, zalać marynatą marchewkę odstawić.

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, drożdże i wymieszać. Następnie wlać ciepłe mleko, jogurt w temperaturze pokojowej, wbić jajka i zarobić ciasto. Na koniec dodać oliwę, wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i sprężyste. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Następnie uformować z niego bułeczki, ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i znów odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Następnie wierzch posmarować żółtkiem i posypać sezamem. Piec w temp. 190C przez około 20 minut (na złoty kolor).

Wszystkie składniki na hummus włożyć do kielicha blendera po czym zmiksować na gładką masę.

Na patelni grillowej rozgrzać olej, zgrillować plasterki sera halloumi oraz plasterki doprawionej solą i pieprzem cukinii. Można także podgrzać na niej bułki.

Złożyć burgery: bułkę posmarować hummusem, położyć odsączoną z marynaty marchewkę, zgrillowany ser halloumi oraz cukinię, przykryć drugą częścią bułki.

Wegetariańskie burgery z hummusem, marynowaną marchewką, grillowaną cukinią i serem halloumi

Podobne przepisy