Wiosenna tarta ze szparagami, cukinią, serem pleśniowym, orzechami i pietruszkowym pesto
Składniki
-
Ciasto francuskieOpakowanie
-
Szparagi zielonePęczek
-
Cukinia1szt. (nieduża)
-
Ser pleśniowy typu blueOkoło 100g
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma400ml
-
Jajka2szt.
-
Orzechy włoskieOkoło 2-3 łyżki
-
Natka pietruszkiPęczek
-
Orzechy piniowe (lub pestek słonecznika)2-3 łyżki
-
OliwaOkoło 1/3 szklanki
-
Czosnek2 ząbki
-
Sól
-
Pieprz
Przygotowanie
Natkę pietruszki, orzechy pinii, oliwę, czosnek, sól i pieprz zmiksować blenderem na pesto.
Jogurt wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem.
Szparagi ugotować na parze, następnie przekroić je na połówki. Cukinię pociąć na cienkie plasterki.
Ciasto francuskie wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować jogurtem. Ułożyć szparagi, cukinię i pokruszyć ser pleśniowy. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C i zapiekać około 15-20 minut. Podawać na ciepło z pietruszkowym pesto.