Wiosenna tarta ze szparagami, cukinią, serem pleśniowym, orzechami i pietruszkowym pesto

średni
13 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • Ciasto francuskie 
    Opakowanie
  • Szparagi zielone
    Pęczek
  • Cukinia
    1szt. (nieduża)
  • Ser pleśniowy typu blue
    Około 100g
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    400ml
  • Jajka
    2szt.
  • Orzechy włoskie
    Około 2-3 łyżki
  • Natka pietruszki
    Pęczek
  • Orzechy piniowe (lub pestek słonecznika)
    2-3 łyżki
  • Oliwa
    Około 1/3 szklanki
  • Czosnek
    2 ząbki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Natkę pietruszki, orzechy pinii, oliwę, czosnek, sól i pieprz zmiksować blenderem na pesto.

Jogurt wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem.

Szparagi ugotować na parze, następnie przekroić je na połówki. Cukinię pociąć na cienkie plasterki.

Ciasto francuskie wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować jogurtem. Ułożyć szparagi, cukinię i pokruszyć ser pleśniowy. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C i zapiekać około 15-20 minut. Podawać na ciepło z pietruszkowym pesto.

Wiosenna tarta ze szparagami, cukinią, serem pleśniowym, orzechami i pietruszkowym pesto